Публикация

Петте „K“ в принципите на храненето при захарен диабет и затлъстяване

При диабет и затлъстяване е важно не само какво и колко ядем, но също кога се храним, как приготвяме и комбинираме хранителните продукти



Наднорменото тегло и затлъстяването в последните десетилетия са се превърнали в световна пандемия. Само в САЩ над 34 000 000 хора са с наднормено тегло и затлъстяване. Европа над 36 % от населението е засегнато. За България данните сочат:

  • 3 650 000 (42,9 % от населението над 15 г.) са с наднормено тегло;
  • 860 000 (10 %) са със затлъстяване;
  • 100 000 деца от 7-14 г. (10 %) са затлъстели.

Наднорменото тегло и затлъстяването са основа за отключването и развитието на редица социално значими заболявания на нашето съвремие: захарен диабет, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчно съдова болест, метаболитен синдром.

Захарният диабет, според данни от декември 2015 г., засяга над 420 000 000 диабетици по света, което е 8 % от възрастното население. В следващите 25 години се очаква броят им да се увеличи с 50 – 70 %. В България диабетиците през 2004 г. са били 470 000, 10 г. по-късно броят им обхваща вече над 8.5 %  от населението. Същевременно над 80% от болните със захарен диабет тип 2 са и с наднормено тегло и затлъстяване.

Най-евтиният, достъпен и ефективен начин за превенция, лечение и намаление на усложненията на затлъстяването и захарният диабет е борбата с една от първопричините за възникването им, а именно неправилното хранене. Именно затова и много мои пациенти задават редица въпроси, касаещи храненето.

Още в началото на това изложение искам да подчертая, че принципите на диетичното хранене, колкото и универсални да са те, би трябвало да се изясняват строго индивидуално с всеки човек (пациент)!

Обичайно аз използвам 5 въпроса за създаването на съответен диетичен план:

1.Кога да се приема храна?

Този първи въпрос дава информация за хранителния режим на дадения човек. Обичайно хората имат 3 основни хранения - закуска, обяд и вечеря, а в повечето случаи и 2 междинни закуски - към 10.30 ч. и 16.30 ч. Когато един диабетик е на инсулиново лечение с човешки бързодействащи инсулини междинните хранения са дори задължителни. Когато обаче инсулините са аналогови, допълнителните закуски не са нужни - само биха довели до покачвания на кръвната захар и съответно до покачване на телесното тегло. 

Ако диабетик на инсулиново и/или таблетно лечение (особено на такова с 24-часова продължителност на действие от типа на СУП) извършва физическо натоварване по времето на действието на медикаментите, задължително е преди, по време и дори след края му, да приема допълнителна храна или напитка.

2.Кои храни или напитки да бъдат предпочетени?

Отговорът е пряко свързан и произтича от първия въпрос.

Ако се касае за обичайно всекидневие, се приемат храни и напитки, съобразени със съответния очакван разход на енергия. Препоръчва се хранителните продукти да бъдат разнообразни като състав, а не от една и съща група, балансирани спрямо основните 3 групи хранителни компонента:

  • въглехидратите до 50-55 % от дневния калораж;
  • мазнините - до 30% (като е уместно наситените да са между 7-10%, ненаситените -10%, а полиненаситените -10%);
  • белтъците - около 15%.

Ако обаче става дума за диабетик, тук трябва много внимателно да се прецизират приеманите антидиабетни медикаменти и на този фон храни и напитки с подходящ гликемичен индекс и в съответствие и с физическата активност.

3.Колко да се консумира?

Отговорът и тук произтича от заложеното в по-горните два въпроса. И хората със затлъстяване и тези със захарен диабет (особено с тип 2, от които 80% вече са и затлъстели), се нуждаят както от намаление на общия калораж, така и на въглехидратите. Смята се, че човек се нуждае средно от около 30 ккал на 1 кг телесно тегло енергия за обичайното си всекидневие или средно около 2000 ккал/ден. При наднормено тегло и затлъстяване се препоръчва калорийния прием да се намали на 20-15 ккал/ден и то за сметка основно на въглехидратите.

Съвременният човек пълнее предимно заради повишен прием именно на въглехидратни храни. Трябва да се ограничи приема както на бързи въглехидрати, така и на бавни. Бързите въглехидрати покачват кръвната захар на 2-рия час (рисков фактор за развитие на микросъдови усложнения- невропатия, ретинопатия), а бавните създават условия за хронична хипергликемия, водеща до постепенно развитие и на макросъдовите усложнения (увреждания на големите кръвоносни съдове, с последващи атеросклоротични  изменения, възпалителни процеси и развитие на ИБС, МСБ, увреждания на крайниците и пр). Всъщност при голям процент от диабетиците със захарен диабет тип 2 се оказва, че при поставяне на диагнозата им, вече са развили в различна степен усложнения от почти безсимптомната до момента хронична хипергликемия.                                                  

4.Как да бъдат приготвени хранителните продукти?

Много хора не си дават сметка, че начинът на приготвяне играе съществена роля върху калорийния състав на храните. Един и същ хранителен продукт, приет под различна форма, може да има различен калориен и дори кръвно-захарен резултат за организма ни. Да вземем за пример 100 гр. картофи – ако ги хапваме варени ще приемем 150 ккал, ако са пържени, калориите стават около 350 ккал, но ако ги приемем под формата на чипс калоражът се вдига на 500 ккал.

Като цяло за предпочитане е минимална термична обработка на продуктите - може варене, печене, приготвяне на пара, но в никакъв случай пържене, сотиране и паниране, особено с хидрогенирани мазнини!

5.Какви комбинации между храни и напитки е удачно да се използват?

Комбинирането на някои храни успешно намалява гликемичния индекс и предотвратява рязкото покачване на кръвната захар. Например любителите на здравословния пчелен мед могат да го приемат без притеснение от бърза хипергликемия, ако го смесят с масло върху филия пълнозърнест хляб. Мазнините ще забавят усвояването на въглехидрата и така ще се намали гликемичния му индекс.

Друга важна особеност на храненето при захарен диабет и затлъстяване е дневният калораж да се набавя от продукти от различен тип. Неудачна е консумацията само на въглехидрати и различни комбинации между тях: хляб със спагети или макарони; хляб с картофени или оризови продукти. Това крие риск от повишение на кръвната захар и затлъстяване. Освен това еднообразното хранене лишава организма от едни или други полезни и необходими компоненти. Консумацията само на зеленчуци и плодове заплашва от недостиг на въглехидрати, консумацията само на месо води до недостиг от някои витамини, микроелементи, както и претоварване на бъбреците и риск от покачване на азотните тела.

Третата особеност на комбинираното хранене е последователността при консумирането на избраните храни и напитки. Уместно е да се започва със зеленчуци - те стимулират перисталтиката на червата. Плодовете също трябва да се приемат преди хранене – това предотвратява ферментацията, която би се получила по-изразено, ако се консумират като десерт.

Месото на бива да се комбинира с гарнитури от картофи и ориз, а по-скоро със зеленчуци в суров или обработен вид (варени, печени, на пара). Препоръчва се използването на минимално количество сол, а като мазнина сурово пресован зехтин (екстра върджин). Супите да са гарнирани винаги със зеленчуци и минимални количества фиде или ориз, да се избягва застройката с яйца и брашно.

Течности могат да се приемат преди хранене и в съвсем малки количества по време на хранене, тъй като разреждат храносмилателните ензими и така се забавя разграждането на приетите хранителни компоненти. И да не се забравя, че освен водата и подсладените само с изкуствени подсладители и стевия напитки, всички други съдържат калории, особено прясно изцедените фрешове!

Алкохолът, приеман по време на хранене, допринася също за общия калораж, на гладно обаче потиска чернодробните ензими, имащи отношение към предотвратяване на хипогликемия. Т.е. ако употребявате алкохол, винаги го комбинирайте с мезе или ако сте на коктейл, приемайте и сладка напитка с калории!

Подготвяйки дневния си хранителен режим, винаги следвайте принципите на 5-те ,,К“. Така ще можете много по-спокойно да приемате храни и напитки с минимална опасност от диетични грешки.

   

Коментари

Изключително полезна статия !