Публикация

Пиявици свалят високото кръвно

​Могат ли пиявиците да ни предпазят от болести и да излекуват болежките ни? Зад метода хирудотерапия стои именно това "живо лекарство". Повече за лечебната сила на пиявиците разказва хирудотерапевтът д-р Венелин Кьосев.


Хирудотерапията е метод стар, колкото света - прилагал се е още по Хипократово време, в зората на зараждащата се медицина, а днес е официално признат в САЩ и Германия, разказва терапевтът д-р Венелин Кьосев. "Пиявицата прогризва повърхностния слой на кожата ни - на не повече от 0,5 мм, докато се добере до някое повърхностно капилярче и започва да смуче кръв. Тогава започва да отделя слюнка, в която има над 800 биологично активни субстанции. Само 60 от тях са нискомолекулни, а всички останали представляват високомолекулен белтък", разяснява д-р Кьосев. По думите му в слюнката на пиявицата има ензими, противовъзпалителни и антихипертензивни вещества, но най-ценната съставка е хиродинът - който забавя кръвосъсирването, като разрежда кръвта ни. "Всички тези съставки подобряват микроциркулацията и тъканното хранене на капилярно ниво в нашия организъм, а също така ускоряват лимфния дренаж, който е отходната система в него", категоричен е специалистът и допълва, че хирудотерапията ускорява в пъти регеративните и възстановителните процеси в тялото ни. След като пиявицата отпадне от мястото, което е засмукала, там остава мъничък белег, но той изчезва напълно с времето, уверява хирудотерапевтът. А белегът, по думите му,

наподобява емблемата на "Мерцедес"

защото пиявицата има 3 челюсти. След като се насмуче, пиявицата се отделя сама, но може да се премахне и принудително от лекаря. От мястото, от което е смукала, кървенето продължава, като това е нормално да продължи до 48 часа, отбелязва д-р Кьосев. "Всъщност изтичащото не е кръв, а лимфа, и е съвсем малко", разяснява той. По думите му една пиявица може да изсмуче до 3-5 мл кръв. При процедурата се поставят от 2 до 8-10 пиявици на зона. "В зависимост от това на коя венозна система целим да повлияем - на крак, ръка, коремна или гръдна кухина, черепна кутия, има определени места за поставянето им", обяснява специалистът и уверява, че ухапването не е болезнено. Според него усещането наподобява това при близването с език на батерия за проверка на електричния й заряд. "Усеща се само през първите няколко минути, докато пиявицата започне да смуче кръв, защото

в слюнката й има и анестезия

обяснява д-р Кьосев. Той държи пациентите му да знаят, че при хирудотерапията използва "гадинките" еднократно. "Те са медицинско изделие и смукали веднъж от човек, подлежат на унищожение", отсича специалистът. Пиявиците се доставят от немски, френски и руски ферми със сертификат.

Д-р Кьосев е категоричен, че с хирудотерапия може да се разтвори запушен тромб във венозен съд. Терапията е успешна и след сърдечен инфаркт и инсулт. "Лечението с пиявици има ефект при всякакви заболявания, вследствие на които има увредени структури, защото то ги възстановява и спомага регенерацията им", споделя хирудотерапевтът. По думите му с тази терапия лекува успешно нарушения във венозната система, като разширени вени и атонични рани при диабетици например и още - мастит на гърда, дерматит, атеросклероза и ринит. Методът се прилага и за бързо заздравяване на счупвания. Пиявиците борят хипертонията, защото отделят вещества, нормализиращи кръвното ни налягане, обяснява д-р Кьосев. По думите му хирудотерапията ще ни избави и от хемороидите. "Първо се слагат пиявици на пъпа, после - на опашката, и накрая - върху самите хемороиди. За лечение на големи външни хемороиди

са нужни около 6-8 процедури

но за малки и вътрешни - ще помогнат и по-малко", обяснява специалистът. Той е категоричен, че хирудотерапията подобрява фертилните качества при дамите. "Методът е ефикасен при всякакви нарушения на половата система. Помага на жени с проблеми със забременяването или с нередовен цикъл например. Обикновено след половин година настъпва естествено забременяване, а понякога и по-рано", хвали се д-р Кьосев. И обяснява, че хирудотерапията бори пародонтозата и пародонтита. "Няма друго нещо, с което да ги лекувате. Стоматолозите и досега се борят неуспешно. А пиявицата подобрява микроциркулацията на зъбната редица на венеца", категоричен е специалистът. Но най-често за хирудотерапия при д-р Кьосев идват пациенти със съдови заболявания.
Няма ограничения във възрастта на пациентите.

От втория ден след раждането може да се сложи

пиявица", категоричен е хирудотерапевтът. Терапията обаче не бива да се прилага при бременни и при пациенти с нарушено кръвосъсирване, с хемоглобин под 110, със заболявания с намален брой на тромбоцитите или с ниско кръвно налягане. Една процедура струва 60 лв. и трае около 2 часа, но ако не е достатъчно, може да продължи и по-дълго. А броят на нужните терапии е индивидуален за всеки и зависи от заболяването му, обикновено до 10 сеанса стигат.
Освен за лечение, можем да се подложим на хирудотерапия и за да се разкрасим, защото слюнката на пиявиците стимулира образуването на еластинови и колагенови нишки, отбелязва специалистът. С цел профилактика, за да подобрим нашия имунитет, както и тъканното хранене и реологията на кръвта, д-р Кьосев препоръчва да правим тази терапия 3 пъти годишно. "Има енергизиращ ефект и още след първата процедура човек се чувства тонизиран. Ако я правим два-три пъти годишно, няма да боледуваме", категоричен е хирудотерапевтът.

Автор: Михаела Благоева

Публикувано в standartnews.com

Коментари