Публикация

Пламен Панайотов: Законът за лекарствата е опасен за здравето

С приетите от парламента промени в Законa за лекарствените продукти в хуманната медицина се създава съществена опасност за здравето на българските граждани като потребители на лекарства.
Това заяви Пламен Панайотов...


С приетите от парламента промени в Законa за лекарствените продукти в хуманната медицина се създава съществена опасност за здравето на българските граждани като потребители на лекарства.

Това заяви Пламен Панайотов, член на Управителния съвет на партия Българска нова демокрация, на съвместна пресконференция с Българския фармацевтичен съюз.

Според Панайотов, има отстъпление по три линии - къде, от кого и как, по каква процедура да се продават лекарства. По думите му, лекарствените продукти ще се продават вече не само в аптеки, но и на места, на които се предлагат и всякакви други стоки. Освен това, медикаменти ще продават и неспециалисти.

„Има и сериозно отстъпление от процедурата как се продават лекарства у нас. Фармацевтичната гилдия е единствената в страната, която е лишена от правото да изразява на книга (по закон) мнение относно процедурата за продажба на лекарствени продукти.” – подчерта Пламен Панайотов.

Той определи ситуацията като абсурдна.

„Интересите на българските граждани като потребители на лекарства са сериозно застрашени и молбата ми към всички български граждани е да бъдат изключително внимателни от къде, от кого и по какъв начин пазаруват лекарства, тъй като ситуацията по закон е такава, че може да постави под въпрос техния живот или здраве.” – каза в заключение Пламен Панайотов.

Ваня Цветкова, член на Централния изпълнителен съвет на БНД, от своя страна заяви, че с промените се лишават българските фармацевти от правото да бъдат единствените собственици на аптеките. По думите й, либералният модел не е необходим, защото това ще доведе до монопол и картелни споразумения.

Позицията на БНД беше подкрепена от председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев, според когото парламентът е приел „много калпав закон”, незачитащ позицията на съсловната организация.

Ненчев припомни, че през септември ще има нова среща на фармацевтичния с останалите медицински съсловия. Ако дотогава техните общи искания към държавата не бъдат изпълнени, се очакват протестни действия.

Коментари