Публикация

Пневмонията при детето може да се избегне чрез ваксина

Д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ, в интервю за Хелт медия.



Д-р Балджиева, разкашля ли се детето, родителите се плашат от пневмония. Преувеличени ли са страховете?
Пневмониите са сериозен проблем и за педиатрите. Колкото по-малко е детето, толкова по-тежко могат да протекат. Често след инфекции на горните дихателни пътища или след грип за съжаление настъпва усложнение с пневмония. Възможно е да се изяви в рамките на няколко часа – сутринта да не е установена, до вечерта вече да се е развила. Това е основният проблем при ранната възраст.
 Родителите са по-внимателни и водят на преглед много по-рано малките деца. Но през изминалия зимен сезон (и при появата на свинския грип, който не беше само мит) имахме усложнения при деца в училищна възраст.
 
Мит ли е, че вирусните пневмонии не се чуват със слушалка, а се виждат само на рентген?
Това донякъде е мит. Вирусната пневмония може да започне направо – провокирана от респираторен вирус. В практиката обаче по-чести са усложнените вирусни инфекции, които проправят път на бактериални.
Нужно е да се прави ранна рентгенова диагностика, защото е важно навреме да се „вижда” какво става в белия дроб, но и без да се прекалява. Това е тънкостта - балансът между риска да се постави късно диагноза и да не се прави хипердиагностика, която може и да навреди.

От друга страна, за съжаление, когато детето има продължителна кашлица, самите родители често изискват рентгенова снимка. Опираме до доверието – когато родителят има доверие на лекаря, няма да си назначава сам изследвания и лекарства. В това отношение смятам, че сме длъжници на нашите пациенти, защото те имат право да бъдат информирани кое е най-добро за децата им. Когато родителят ни вярва, той спазва препоръките и ефектът е много добър, избягват се усложнения.
 
Педиатрите настояваха активно пневмококовата ваксина да влезе в имунизационния календар и да се обхванат всички деца. Какви са основните ви мотиви?
Пневмококовата инфекция е основна причина за смъртност в ранна детска възраст - почти една трета от случаите. Ваксините осигуряват ранна комплексна защита. Защото, ако едно бебе се разболее от пневмококова инфекция, чиито симптоми са хрема и кашлица, поради интензивната обмяна на веществата и бурните възпалителни реакции след няколко часа детето може да бъде с пневмония. Хемофилусна или пневмококова. Тези причинители предизвикват най-често бактериални менингити, които могат да са фатални. У нас над 43% от менингитите до 5-годишна възраст, причинени от пневмокок, завършват със смърт. Затова ранната защита е толкова важна – за да може детето да изгради имунитет.

Спада ли ефектът при по-късно ваксиниране?
Ако започне по-късно, ваксинирането няма да защити детето, когато то е най-уязвимо.
 Има случаи, когато семейни лекари се опасяват да прилагат комбинираната петвалентна ваксина заедно с пневмококовата. Нашата практика показва обаче, че ако пневмококовата ваксина не се сложи навреме, в кабинетите идват деца с тежки пневмонии, менингити и много сериозни рецидивиращи отити. Преди ден прегледах дете, което е получило само един прием пневмококова ваксина. То беше с тежък отит. Но все пак вероятно поради това, че има поне един прием, не се стигна до болнично лечение на бебето.
 
Защо най-често се отлага ваксинацията?
Не бива да има опасения от незначителните странични ефекти, които биха се получили. Обикновено повишена температура. От една страна, разбираме родителите. Децата им са здрави, радват им се и изведнъж ние едва ли не ги разболяваме. Не ги разболяваме! Ваксините гъделичкат имунната система. Те са стимул тя да може да реагира адекватно при среща с причинителя.

Каква е разликата между естественото боледуване и ваксината? Ако детето заболее, първо стои въпросът дали ще оздравее. Ако оздравее, може и да изгради имунитет, но той ще е само към един щам. Докато ваксината дава защита, но без заболяване. Неоснователен е страхът от едновременното поставяне – това е изпитано продължително време, такава е и европейската практика.

Някои родители смятат, че имунната система се пренатоварва...
Това няма никаква научна основа. Не се пренатоварва, защото детето отреагира със защита спрямо дразненето не само към болестотворни организми, но и към цялата околна среда, произвеждайки защитни клетки.
Трябва да разбираме пациентите, да има разговор, да се спечели доверие. Нашата работа е да убедим с факти, че ваксините са необходими. А те са -  ако се откажете от ваксинация, подлагате здравето на детето си на голям риск.

Коментари