Публикация

Подготовката за бебето започва още преди бременността

От мига, в който узнае, че е бременна, всяка жена се стреми да направи така, че мъничето в утробата й да се развива нормално, да се роди жизнено и здраво бебе.


В последните години обаче лекарите настояват все повече – майчинството не започва с положителния тест за бременност. Има доста неща, на които трябва да се обърне внимание месеци преди това – да се спре пушенето, алкохолът, жената да се пренастрои към разумен стил на живот с достатъчно сън и активно движение на открито.

Акушер-гинеколозите препоръчват приемът на фолиева киселина да започне три месеца преди забременяването и да не се прекратява до раждането, защото В12 има участие в профилактиката на спина бифида, тежка вродена малформация, която често е несъвместима с живота. Този витамин, благодарение на който се усвоява желязото, не се синтезира в нашия организъм, съдържа се в малко на брой храни (зърнени, животински вътрешности), и то в незначителни количества.

„Напоследък фондацията за пренатална медицина, базирана в Лондон, все по-оживено обсъжда промяна на протокола за наблюдение, като се отделя повече внимание на първите три месеца от бременността - казва д-р Вяра Джонгова от МЦ „Лора”. - Тогава се формират органите и системите и е изключително важно в този период да се предприемат мерки, които да намалят рисковете от някои вродени заболявания.”

Безразборното самоназначаване и приемане на мултивитамини е грешка, която някои жени правят. Витамините за бременни трябва задължително да бъдат предписани от лекар. „Например витамин А, който иначе е един прекрасен витамин, не се дава в първите три месеца на бременността. Защото предозирането му може да доведе до уродство на плода – казва д-р Джонгова. - Винаги подхождаме конкретно, но в общия случай няколко са веществата, които имат изключително значение за развитието на бебето и трябва да присъстват както в храната, така и да се дадат като добавки. Не е само фолиевата киселина.
В първите три месеца от развитието на бебето грижата е не само за невралната тръба -  тогава се развиват мозъкът, периферната нервна система, бъбреците, сърцето, очите, сетивата.

Съвременните добавки за бременни съдържат ненаситени омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, витамин D3 и йод. Вещества, които са изключително важни за всички нас, а за растящия организъм са от особено значение. Той е твърде подходящ за жени, които плануват майчинство, защото всичките тези съставки създават добър баланс в организма и го подготвят за бременността и майчинството.

Специалистите съветват комбинираните препарати да се взимат и през целия период на кърмене. Това ще помогне на майката да поеме по-лесно всички трудности и грижи около бебето, да преодолее умората, стреса.

„Много по-добре се чувстват жените, които приемат такива витамини. При техния недостиг се наблюдава нервност, напрегнатост, хронична умора, безсъние. Това рефлектира върху цялостното състояние и може да се стигне дори до депресия заради невъзможността майката да се грижи пълноценно за детето си - посочва д-р Маркова и допълва: - Повечето витамини по аптечните щандове имат отношение към това детето да расте здраво.

Малко от тях са разработени с оглед на грижата и майката да се чувства по-добре, по-енергична, след като роди - да няма проблеми със зъбите, косата, ноктите. Нужен е оптимален вариант, който да удовлетворява нормалния физиологичен растеж на бебето и освен това майката след цялото изпитание да остане здрава и пълноценна.

Реално бебето в крайна сметка взима от нея всичко, което му е необходимо. Друг е въпросът какво тя ще му предложи в наличност в организма си като полезни вещества. Има значение и какво качество получава от нея. Майката е отговорна и за физическото, и за умственото развитие на детето, което започва от ембрионалния живот.”

Коментари