Публикация

Подмяна на решенията е основна причина за оставките във Фонда за лечение на деца

Доц. Анелия Буева и Десислава Хурмузова напуснаха Обществения съвет към фонда миналата седмица. Днес се очаква нова оставка


Подмяна на решения и медицински експертизи, забавяне на протоколи, липса на диалог с директора на Фонда за лечение на деца и с Министерството на здравеопазването. Това са мотивите за серията от оставки във фонда, съобщава БНТ.

Представителят на инициативата „Спаси, дари на...“ в Обществения съвет Десислава Хурмузова подаде оставка в петък, като с нея се оттегля и самата организация. Два дни по-рано и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева напусна съвета.

Очаква се днес оставка да подаде и Красимира Величкова от Българския дарителски форум, като с нея да се оттегли и самият форум. 

Десислава Хурмузова, Нели Логофетова и Мария Чернева от Обществения съвет коментираха в студиото на „Денят започва“ работата на фонда след назначаването на новия директор проф. Владимир Пилософ.

На заседание гласуваме едно нещо, а след това ни се предлага протокол, в който пише съвсем различно, което ние трябва да подпишем. Ако предишните месеци мислихме, че това се дължи на некомпетентност на екипа, на това, че не са навлезли още в работата и се допускат несъзнателни грешки, сега вече става ясно, че грешките са абсолютно съзнателни. 

И това се прави, защото проф. Пилософ така е решил. Ние нямаме никакво право на глас“, заяви Десислава Хурмузова.

„На заседание от 17 август открих несъответствие с решенията, които сме взели, мотивирано написах писмо до целия Обществен съвет и до председателя проф. Пилософ, копирано и до заместник-министър Шарков, на което нямаме отговор“, изтъкна Нели Логофетова, член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

„В дневния ред, след като сме сверявали от големите папки, сме хващали и несъответствие на медицинските експертизи, нещо, което е много неприятно. При нас заседанията вече се превръщат в едно огромно бреме“, коментира и журналистът от БНТ Мария Чернева, член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

„Недоволство има отдавна, но фактът, че вече е напуснало и медицинско лице, а не само представители на организации и медии, показва, че причините за недоволството са доста принципни“, допълни Мария Чернева.





Коментари