Публикация

Ползите от статините се подценяват, твърди мащабен обзор

Вземането на редовни дози намалява холестерола и предотвратява сериозни сърдечносъдови сътресения. Страничните ефекти са ограничени


Ползите от статините – група лекарства, които намаляват лошия холестерол, се подценяват, а евентуалните вреди са преувеличени, твърди мащабно британско изследване, цитирано от Би Би Си. 

Статините намаляват риска от инфаркти и инсулти, твърди обзорът, резултатите от който бяха публикувани в медицинското списание „Лансет“.  Анализът също така показва, че странични ефекти от статините като мускулни болки наистина се явяват, но при много малък брой хора. 

Обзорът, ръководен от проф. Роури Колинс от Клиничната лаборатория на университета Оксфорд, разгледал наличните данни за ефекта от тези лекарства върху 10 000 пациенти в продължение на 5 години. Дозата била по 40 мг статини дневно.

Анализираните данни показват, че вземаната доза  през този период би намалила холестерола достатъчно, 

за да бъдат предотвратени 1000 значими сърдечносъдови сътресения

като инфаркти, инсулти и коронарни байпаси при хора със съдови проблеми, и 500 подобни случаи при хора в риск заради възрастта или други заболявания като високо кръвно и диабет. 

В същата контролирана група от 10 000 души се наблюдавали и странични ефекти.  При 50 до 100 от случаите имало вреден ефект като мускулни болки

„Нашето изследване показва, че броят на хората, които предотвратяват инфаркт или инсулт, вземайки статини, е много по-голям от броя на хората със сранични ефекти от лекарствата“, коментира проф. Колинс. Той предупреждава, че цената от правенето на подвеждащи за хората изявления по отношение на страничните ефекти на статините е много голяма по отношение на общественото здраве. 

Британският Кралски колеж на общопрактикуващите лекари и Британската фондация за сърцето са сред големите организации, които подкрепят изводите от изследването.

Критиците обаче твърдят, че публикуваният обзор не е последната дума по отношение на статините. Главният редактор на британското списание „Медикъл джърнъл“ Фиона Годли коментира, че публикуваното изследване

все още не отговаря на нуждата от цялостно и независимо изследване

на всички данни за статините. „Това важи в особена степен за препоръките, според които напълно здрави хора също трябва да вземат по таблетка от статините всеки ден“, подчертава тя. 

Кардиологът от Лондон д-р Асем Малхорта също смята, че това не е било независимо изследване. „Много от учените, участвали в първоналалните изследвания, участват сега и в обзора. Има сериозни въпросителни по отношение на достоверността на изследвания по отношение на страничните ефекти от статините, които са спонсорирани от бизнеса. А този обзор в същността си е такъв“, твърди кардиологът д-р Малхорта.

Източник: Би Би Си


Коментари

Д- р Красимир Иванов и ст.сестраМинкова - пожелавам им много здраве ,успехи в професията на тях и на целият екип от отделение онкологично по гастроентерология Аспарухово.Изказвам благодарността си за положените лечение и грижи към мен.Надежда Ганева НеделчеваГр.Разград