Публикация

Повече от 30 бъдещи помощник-фармацевти са на практика в лаборатория „ЛИНА”

Повече от 30 бъдещи помощник-фармацевти са на практика в лаборатория „ЛИНА”

Над 30 студенти помощник-фармацевти опознават основите на микробиологията и вирусологията, благодарение на практическото си обучение в една от най-модерните лаборатории в страната – „ЛИНА”


Над 30 студенти помощник-фармацевти опознават основите на микробиологията и вирусологията, благодарение на практическото си обучение в една от най-модерните лаборатории в страната – „ЛИНА”. Те са първокурсници от Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас. Упражненията им води микробиологът на „ЛИНА” доц. д-р Сашка Михайлова д.м., която чете и лекционния им курс в колежа.

Съвременната база на лабораторията, която е единствена по рода си в региона, позволява на студентите да се обучават във възможно най-подходящата среда.

„Упражненията се провеждат през месец май. До този момент колегите наблюдаваха бактерии и гъбички под микроскоп и се запознаха с възможностите за тяхното размножаване в лабораторни условия. По такъв начин студентите разбраха как се открива инфекцията, как се установява вида на причинителя и как се изготвя антибиограма. В следващите седмици ще им демонстрирам имунологични и генетични методи, които са изключително важни за диагнозата на инфекции, причинени от некултивируеми бактерии и вируси”, каза доц. Михайлова. Вече трета поредна година „ЛИНА” отваря вратите си за бъдещите помощник-фармацевти на Бургас.

„Радвам се, че мога да предам от знанията и опита си на младите кадри. Това, което виждат в нашата лаборатория, ще им помогне в бъдещата работа. Те са мотивирани и готови да научат нови неща, затова да им преподавам е удоволствие”, споделя доц. Михайлова.

През февруари „ЛИНА” получи отлична оценка от Акредитационния съвет към Министерството на здравеопазването и се превърна и в база за обучение на лаборанти и специализанти. Така в лабораторията се провеждат практиката и преддипломния стаж на студенти по специалност „Медицински лаборант”, както и следдипломното обучение на магистър-лекари, биолози, молекулярни биолози и биотехнолози, които специализират „Клинична лаборатория”, „Микробиология” и „Вирусология”.

Коментари