Публикация

ПОВЕДЕНИЕ СПРЯМО АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ В ОСТРАТА ФАЗА НА ИСХЕМИЧНИЯ МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ - Публикувано в Списание на Българската Лига по Хипертония

Е. Анев, К. Рамшев, Я. Христов Военно-Медицинска Академия – МБАЛ - София Клиника по Интензивна Терапия на Вътрешните Болести


РЕЗЮМЕ

Обзорът разглежда съвременните възгледи върху на лечението на АХ в острата фаза на исхемичния мозъчен инсулт. В патофизиологичен аспект се анализират особеностите във вариативността на артериалното налягане и връзката им с мозъчната хемодинамика в първите часове и денонощия след ИМИ. Обръща се внимание върху т.нар. „остър хипертензивен отговор” (acute hypertensive response) през първите 24 часа от протичането на ИМИ и върху деликатния и все още не напълно решен проблем относно неговото медикаментозно третиране. Посочени са особеностите на авторегулацията на мозъчното кръвообращение и се описва нейната специфичната пренастройка („изместване на кривата надясно”), което налага изключително внимателен подход към медикаментозния контрол на АН при тези пациенти. Целта на това лечение трябва да бъде поддържането на АН в определени „идеални“ граници, които биха осигурили един относително стабилен мозъчен кръвоток, без да се допускат резки колебания на АН както в посока рязкото му понижение, така и в посока към твърде високи стойности. Цитирани са съвременните препоръки на American Heart Association/American Stroke Association от 2013 г. за лечението на АХ в острата фаза на ИМИ в зависимост от наличието или липсата на показания за реперфузионна терапия. В текстови и табличен вид са представени подходящите интравенозни антихипертензивни медикаменти.


Прикачени файлове

ПОВЕДЕНИЕ СПРЯМО АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ В ОСТРАТА ФАЗА НА ИСХЕМИЧНИЯ МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ

Коментари

Малко вероятно е халюцинациите да са свързани с аритмията или повишеното кръвно налягане. Най-често те са резултат на няколко фактора като съня и по специално безсънието, употребата на наркотични вещества, най-вече психози и някои специфични неврологични заболявания. За да бъдат диагностицирани правилно халюцинациите, е необходимо да се извърши обстойно изследване здравословно състояние на пациента, както и да се докаже естеството им – какво представляват, кога за възникнали за първи път, продължителността им. Търсят се наличието на придружаващи проблеми повишаване на температурата, главоболие, повръщане и други

Ганка Добрева
7 юли 2016 11:09

Обърнете внимание на медикаментите,които приемате за контрол на аритмията!Някои от тях имат в списъка със страничните ефекти,споменатите от вас халюцинации.Преди време, погрешно бях лекувана от един лекар не с всичкия си,за аритмия която в последствие се оказа че нямам.Няколко месеца пих кордарон по схема.Така се случи че по същото време карах шофьорските курсове.От стреса и от лекарствата постоянно улавях движения с периферното си зрение,виждах предметите "с хало"- като раздвоени и това много ми пречеше - натисках безпричинно спирачката подведена от халюцинациите и инструкторът ми се караше .Спрях кордаронът,след като се оказа че сърцето ми е наред и тези зрителни ефекти отшумяха с времето.

И аз искам да попитам относно халюцинациите. Майка ми има халюцинации, които се проявяват отвреме навреме, като иначе изглежда абсолютно нормално. Може ли халюцинациите да се дължат на нарушения в мозъчното кръвообращение? Правен й е скенер, който не показва кръвоизливи. Не е имала инсулт, не и диагностициран.Пие лекарства за оросяване, високо кръвно и сърце. Халюцинациите й обаче много ни притесняват. Също така има главоболия и световъртеж.

Здравейте Ани, малко вероятно е аритмията да доведе до халюцинации. По-скоро това е свързано с нервното напрежение. Опитайте да усвоите и практикувате по-редовно някаква техника за релаксация. Ако билкови капки или чайове ви помагат, също са добър вариант. Разбира се, ако имате аритмия, за нея също трябва да се проведе някакво лечение, назначено от кардиолог.

Ани Георгиева
5 юли 2016 09:15

Възможно ли е при проблем със сърцето -вид аритмия или предсърдно мъждене да доведе до получаване на халюцинации .Те се получават през няколко дни и предимно при нервно напрежение и намаляват при прием на валериан.Благодаря предварително за предложените съвети.