Публикация

Правилното лечение може да предотврати повторен инфаркт

Когато един пациент прекара миокарден инфаркт, рискът инцидентът да се повтори е значително по-висок в сравнение с хората, които не са имали сърдечен удар.


Хипертонията, диабетът, високият холестерол, тютюнопушенето, обездвижването и затлъстяването  увреждат сърцето, мозъка, бъбреците, белите дробове - това е ясно за повечето хора. Но един друг много основен рисков фактор биво сериозно подценяван – самият инфаркт. В медицината отдавна е доказано, че когато един пациент прекара миокарден инфаркт, рискът инцидентът да се повтори е значително по-висок в сравнение с хората, които не са имали сърдечен удар. Новият инфаркт може да бъде в зоната на стария, като се засегне по-обширна част от сърдечния мускул, но може да бъде и в друга част на сърцето. При тези пациенти нараства и рискът от исхемичен мозъчен инсулт или друго остро заболяване, свързано с непроходимост на артериални кръвоносни съдове.

От изключителна важност е да не се допусне повторен инфаркт

Съвременното инвазивно лечение при инфаркт значително увеличи шансовете за преживяване на инцидента и минимизиране на последиците от него. Проникването в запушения кръвоносен съд със специален катетър и възстановяването на проходимостта му чрез поставяне на вътресъдова протеза (стент) вече се прилага рутинно. Това може да реши острия здравословен проблем, но не отстранява причините за възникването на инфаркта. При повечето пациенти увреждането на вътрешните стени на артериите, снабдяващи сърцето с кръв, е по цялата им дължина. А чрез инвазивната процедура се преодолява само най-критичното стеснение с дължина няколко милиметра. Затова от решаващо значение за дългосрочната преживяемост и за качеството на живота е последващата терапия.

В зоната на инцидента се оформя съединителна тъкан, която няма способността да се съкращава като сърдечния мускул. С всеки следващ инфаркт помпената функция на сърцето намалява, увеличава се и опасността от развитие на аневризъм в сърдечната стена. В крайна сметка може да се стигне до тежка сърдечна недостатъчност с всички неблагоприятни последици за пациента – невъзможност да изпълнява обичайните си задължения, умора при минимални усилия и дори в покой, задух, отоци.

При пациентите, които вече са преживели инфаркт, е задължително да се прилага така наречената вторична профилактика - предотвратяване на повторен инфаркт, инсулт или сърдечносъдова смърт.

След първоначалното лечение в кардиологична клиника с инвазивна лаборатория всеки пациент с инфаркт трябва да премине на постоянна терапия, която се приема с години под контрола на кардиолог. Според водещия специалист от Националната кардиологична болница проф. Нина Гочева основните типове лекарства за продължително лечение след инфаркт са статините и антитромбоцитните медикаменти. Статините контролират нивата на LDL (лошия холестерол), а някои от тях имат и допълнителни ефекти, като намаляват активността на „тихото“ възпаление на вътрешната стена на артериите. Това възпаление е част от порочната верига, която заедно с другите фактори води до инфаркт.

Източник: "Животът днес"

Коментари