Публикация

Преди да покажете бенките (невуси) на слънце, покажете ги на дерматолог!

​Лятото е сезон, през който всички тръгват към морския бряг или планината! Затова бъдете предпазливи!


Лятото е сезон, през който всички тръгват към морския бряг или планината! Затова бъдете предпазливи!


Рак на кожата: социално значим проблем

Излагането на слънце може да доведе до поява на меланом – най-тежката форма на кожен рак, но и други заболявания на кожата, от които трябва да се пазим.
Проблеми, появяващи се в краткосрочен период
Слънчево изгаряне: Може да варира от леко зачервяване до изгаряне II степен (с поява на мехури)
Мелазма( Хлоазма): По време на бременността промените в хормоналните нива водят до повишаване на кожната чувствителност, а излагането на слънце, дори и случайно, може да доведе до поява на пигментни петна, т.нар. „маска на бременността“.
Фоточувствителност: Парфюмите, някои растения и лекарства могат да предизвикат кожни реакции след контакт със слънчевите лъчи. В 75% от случаите това се дължи на UVA лъчите.
Снимка: medicinaizdrave.blogspot.com

Коментари

Трябва при почивката наистина да внимаваме с приема на медикаменти! Ако се наложи прием на тетрациклини се знае, че те могат да предизвикат нежелани пигментации във връзка със слънцето! Жени, които употребяват хормонални препарати също трябва да са с повишено внимание при излагане на слънце! Те също са склонни към поява на пигментации! Използвайте слънцезащитен фактор през целия летен сезон!

Понякога, когато сме на море или планина се случва и да се разболеем. Налага се да употребяваме медикаменти . За някои от тях се знае , че при едновременно излагане на слънце провокират фототоксични и фотоалергични дерматити . Бихте ли споделила , кои са най-често употребяваните групи медикаменти , при които трябва да избягваме слънчево облъчване ?

Хубаво е летния сезон да се използват слънцезащитни продукти с максималния фактор за Европа, а именно 50 ! Така ще сме най-сигурни в защитата си! Важно е да се нанасят на всеки 2 часа като нормален крем или след излизане от водата, ако там сме прекарали повече от 15 мин.! Хубаво лято!

Здравейте д-р Грозева, искам да попитам слънце защитните кремове с нисък фактор до 10 предпазват ли наистина, защото съм чувала от мои познати че те нямат никаква защита?

Трябва ли да се нанася дебел слой от слънцезащитния крем, за да има ефект? Или като нормален крем да си го мажа?

Д-р Грозева, аз съм със светла кожа, какво ще ми препоръчате, за да се предпазя от жаркото слънце. Ползвала съм различни мазила с висок фактор, но когато ги нанеса не се чувствам комфортно.