Публикация

Преди го наричахме колит

Какви са причините, симптомите и пътищата за лечение на функционалното стомашно-чревно заболяване, което хората познават като колит, обяснява д-р Анелия ДЕЧЕВА, гастроентеролог в „Токуда болница –София“


Неправилното хранене води до стомашен дискомфорт, колитМного често в края на работния ден се замислям колко много хора страдат от коремен дискомфорт, оригвания, връщане на храна към хранопровода, газове, болки, тежест, куркане на червата, разстройство или запек. И най-силното им желание е „ако може да се изпразнят червата си напълно“, да се чувстват „леки”, с прибран корем. Тези хора стават все повече и повече.

Функционалните стомашно-чревни заболявания и състояния са най-честите в практиката ни, което се дължи на влошеното качество на живот и води до влошаване на качеството на живот. Преди години като че ли основните симптоми, водещи пациента при лекаря, бяха болка, кървене, повръщане и диария. Сега кръгът от симптоми е разширен - все повече и по-млади хора се оплакват от газове, непрекъсната тежест в корема, куркане на червата, подуване и нередовен стомах. 

Синдромът на дразнимото дебело черво е функционално заболяване, 

което се дефинира като повтаряща се коремна болка или дискомфорт, свързващи се с два от следните критерии:

  • подобрение след изхождане по голяма нужда; 
  • връзка с промяна в честотата на изхожданията;
  • връзка с промяна в консистенцията на изпражненията.

Синдромът на дразнимото дебело черво, който е познат като колит, е главна причина за заболеваемост в развитите индустриални страни, засяга 10-20% от американското население, със сериозно влияние върху качеството на живот.

Въпреки големия брой пациенти със синдром на дразнимото дебело черво, все още липсват пълни данни за патогенезата и патофизиологията на заболяването. Смята се, че патофизиологичните механизми са: вътрешни абнормалитети в чревната мускулатура, висцерална хиперсенситивност, повишена напрегнатост на централната нервна система, генетични и психо-социални фактори.

Важна е ролята на периферните механизми, като нарушения в чревния транзит и евакуация на храната, наличието на дразнещи агенти в чревния лумен. Тези елементи въздействат, като променят лигавичната пропускливост, с активация на лигавичната имунна система, повишаване на клетките на възпалението и активиране на локален отговор, с променен чревен мотилитет и секреция.

Няколко субстанции могат да бъдат включени в категорията на дразнещите агенти

Между тях са :

  • несмилаемите хранителни вещества; 
  • повишеното количество жлъчни киселини
  • повишена секреция от ентерохромафинните клетки.

Проучванията се фокусират и върху ролята на глутена (особено при синдром на дразнимото черво, протичащ с диария) и върху чревната микрофлора.

Добре е да знаем, че човек пътува с тежък „багаж”, съставен от бактерии, но също от вируси и гъбички, което означава че на всяка „собствена” еукариотна клетка се падат около 10 микроорганизма. Това допълнително тегло е разпределено в точно определени области - кожата, конюнктивата, влагалището, горните дихателни пътища и особено стомашно-чревния тракт, който се явява  дом на най-голямата бактериална популация. Червата са удобно място за бактериите, които осигуряват стабилна микросреда, богата на нутриенти. Нутриентите, от своя страна, осигуряват на гостоприемника основни хранителни вещества (като витамин К или биотин), подпомагат смилането на храната, предотвратяват експанзията на патогенни микроорганизми, дори сътрудничат в чревното развитие и модулирането на имунния отговор на гостоприемника. При повече от 30% от индивидите след остър инфекциозен гастроентерит се откриват типични симптоми на синдрома на дразнимото черво - подуване на корема, стомашни колики, тежест, гадене, метеоризъм и цялостен стомашно-чревен дискомфорт.

Лечението включва разнообразни симптоматични средства

антибиотици, пробиотици, пребиотици, спазмолитици, антидиарийни, слабителни, газогонни, антидепресанти.

Още от древността,  хората по емпиричен път са достигали до редица методи, които да облекчат състоянията на неразположения в стомашно-чревния тракт. Така от поколение на поколение са се предавали знания за билки, които действат лечебно на колита и неговите симптоми.Конфуций не сядал на трапезата без джинджифил, а древните египтяни използвали копъра като средство против къркорене на червата и газове.  Въгленът се е използвал при диария, отравяния. Един добър медикамент, основан на вековния опит с лечебни растения, е Комфортекс- хранителна добавка във вид на желатинови капсули, които съдържат комбинация от 5 растителни съставки (между тях копър и джинджифил) от екстракти, извлечени от индийски билки, с газогонно и спазмолитично действие. Билковият продукт ефективно подобрява храносмилането,повлиява стомашно-чревния дискомфорт, който ние наричаме колит, и неутрализира неприятните смущения, като газове, подуване на корема, тежест, запек и диария. Има силни антиоксидантни свойства и освен, че създава комфорт, се грижи и за талията. Комфортекс трябва да се приема 2-3 пъти дневно, след хранене с повече течност до отминаване на оплакванията

Коментари