Публикация

Предимствата на лазерите в урологията

Научете повече за предимствата на лазерните методи за лечение на камъни в бъбреците и увеличената простатата - интервю с Д-р Василев - уролог.


През последните години науката претърпя огромен прогрес и този прогрес навлиза разбира се с големи темпове и в медицината, в това число и лазерните техники. В качеството ни на уролози и в урологията използваме различни видове лазери за лечение на различни заболявания, които преди се лекуваха основно оперативно и с отворени операции.

Минитюаризирането на апаратурата ни позволява да проникваме през естествните отвори на тялото, реално през пикочния канал може да влезем в пикочния мехур, може да достигнем до бъбрека дори, където да извършваме различни манипулации, благодарение на изключителните качества, които ни дава лазерния лъч, който пренася голямо количество енергия и позволява да третираме различни болести абслолютно ефективно и сигурно.

Например уголемената простата или т.нар доброкачествена простатна хиперплазия е заболяване, при което лазернте технологии се налагат като стандарт в лечението им, тъй като те позволяват по-бързо, по-ефективно и почти безкръвно третиране и отстраняване на простатата и в същото време по-бързо и лесно възстановяване на пациента, който буквално може да бъде изписан на следващия ден и да се върне към обичайната физическа активност или работа.

По отношение на уролитиазата или камъните в бъбреците, уретерите и пикочния мехур отново лазерните технологии ни позволяват да проникнем вътре в тялото и да третираме много сигурно и ефикасно камъните в бъбрека, уретера или пикочния мехур. Особено в случаите, когато другите по-малко инвазивни методи като например извънтелесното разбиване са дали неуспех.

Имам личен опит с над 700 пациента с лазерно разбиване и мога да кажа наистина, че процеурата е много контролирана и много щадяща за пациентите и разбира се за предпочитане пред отворената операция, тъй като няма разрез на кожата, възстановяването е много по-бързо и връщането към обичайните ежедневни активности на пациента става буквално на следващият или по-следващият ден.

Автор на интервюто и видео-клипа: Георги Георгиев

Коментари

Тихомир Ушев
16 сеп 2015 17:49

След лечение по този метод на уголемена простата пациентът стои ли с катетър и колко време?

Иван Божинов
16 сеп 2015 17:14

С пълна упойка ли се прави манипулацията?

Пламен Игнатов
28 апр 2015 18:06

якооо!