Публикация

Представяме "Дневникът на мама и татко"

Включете се в училище за родители и новородени и ще получите книжката като подарък


Всички участници в събитието училище за настоящи и бъдещи майки "МАМА и БЕБЕ" (вижте всичко за събитието ТУК и се включете) ще получат книгата "Дневникът на мама и татко",  изд. Римембранд ЕООД . Вижте повече за него:

Предговор

Времето минава бързо. Неусетно бебето вече е малко човече, което най-напред се върти, сетне се изправя само, накрая прохожда. Проговаря. Радва се с вас. Плаче, когато не се чувства комфортно. Не след дълго идва моментът, когато можете да споделяте с детенцето си своите вълнения. Ако желаете, разбира се. А сетне – моментът, в който споделянето следва да бъде двустранно. Връзката ви с детето вече се изгражда и зависи от вас. Думи като запазване на интегритета му, личен език, активно слушане, са важни за тази връзка. Ще намерите смисъла им в раздел Родителство на namama.bg.

Когато се появи идеята за Дневникът на мама, нещата не изглеждаха така. Имах едно детенце на една годинка и всеки месец с нетърпение очаквах момента на измерване на ръст и тегло. Радвахме се на зъбчетата. Правехме безброй снимки. Записвах си подробно часовете на кърмене, дните на захранване, храните, никненето на зъбки... Нормално е всяка майка да го прави, защото днес няма медицински картони, няма акушерки, които да идват у дома при бебето.

Днес вместо най-често задаваните въпроси по паркове и градинки, като „На колко месеца е вашето?”, „С какво го захранихте?”, бих попитала: Щастлива ли сте? Защото наред с чисто материално измеримите неща, родителството е състояние на духа, от което зависи дали вие сте щастливи и дали вашето дете расте щастливо. Родителството е много повече емоционална интелигентност. Всяка ваша дума, постъпка, жест, посягане, отсъствие, пренебрегване, неуважение, временна липса на настроение, липса на време, отделяне, далечност … са все неща, които се Случват в душата на вашето дете много по-силно, отколкото можете да си представите.

Защо казва, че ме обича, когато все я няма? Децата често не разбират противоречията в отношението ни към тях. Защо тогава очакваме да израснат уверени в себе си и в света, който сме им поднесли? Та всъщност този свят е нашият свят. В първите години очите ни са и техните очи. И ако често ги затваряме, затваряме и техните. Днес много от идеите и правилата за отглеждане и възпитание са различни от тези преди 20-30 години. Истините за кърменето ни връщат назад във времето, когато бебетата са захранвани по-късно, а близостта на бебето и майката е била в основата да отгледаш спокойно и уверено в себе си дете. Днес децата израстват в различна среда и ние като родители трябва да се заредим с много повече интуиция в отношенията си с тях. Отмина времето, когато един доктор през 80-те въведе правилник в приспиването на бебето. За мен е безумно някой да ми казва колко време и кога да го прегръщам и да слушам съвети отсорта „оставете го да плаче”. Да, то ще спре да плаче, но не защото няма да има нужда от вас, а защото ще знае, че няма да го прегърнете и успокоите!!!

И все пак... вдъхновението и желанието да бъдете с децата, както и решенията, свързани с отглеждането им, оставяме на вас. Ние можем само да бъдем наблизо – за всеки път, когато искате да прочетете нещо повече, да споделите какво ви вълнува, да получите подкрепа от някого или просто да изберете курс или развлечение. А ако създадете свой профил онлайн (може и семеен, все пак включихме и татковците :-), можем да бъдем заедно още дълго време. 

 

Елена Бачева

Коментари