Публикация

Предстоят структурни промени в „Пирогов”

Ще бъдат обединени Клиниката по интензивно лечение и Отделението по реанимация, включващо централния операционен блок...


В МБАЛСМ „Пирогов” предстоят сериозни структурни промени, при които ще бъдат обединени Клиниката по интензивно лечение и Отделението по реанимация, включващо централния операционен блок.

Това съобщи пред health.bg проф. Милан Миланов, завеждащ Клиниката по интензивно лечение на болницата.

Преди година, по предложение на бившия министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация беше разделена на две отделения, което към сегашния момент се отчита като грешка от ръководството на лечебното заведение.

„Трябва да поправим грешката, която беше извършена в „Пирогов” по отношение на анестезиологията, което беше извършена под напора на събитията.
Тя е неделима, тя е анестезиология и интензивно лечение в целия свят. Беше разделена изкуствено.” – коментира проф. Миланов.

Премахването на разделението ще даде възможност да се възстанови добрата практика за поддържането и повишаването на квалификацията на лекарите, която е изграждана в продължение на години..

„Това ни позволяваше да въртим кадрите – да бъдат обучавани, както на операционната маса, така и в интензивното отделение, да преминат през всички клиники на „Пирогов”, допълни проф. Миланов.

Според него е необходимо да се обърне специално внимание на протоколите, отразяващи работата в лечебното заведение.

„Трябва да опресним протоколите за работа при спешно болните, въпреки че аз твърдя, че в България няма клиника с толкова съвременни протоколи. Трябва да насадим протокола като принцип на действие, това са насоките на съвременната медицина.” – поясни проф. Миланов.




Коментари