Публикация

Прегледът за мързеливо око - преди 5-годишна възраст

Прегледът за мързеливо око - преди 5-годишна възраст

Отлагането за по-късно може да доведе до постоянни проблеми със зрението


Малките деца трябва да бъдат преглеждани за т.нар. мързеливо око поне веднъж, преди да навършат 5 години, съветва комисия от американски експерти. 

Най-добре е скринингът да бъде извършен във възрастта 3 – 5 години, съветват експертите от американската комисия за превенция U.S. Preventive Services Task (USPSTF), съобщава изданието WebMD.  Становището им е обновяване на инструкциите по отношение на очния проблем, издадени през 2011 г. 

Ранното откриване на мързеливото око е от критично значение за развитието на детето. Ако заболяването не бъде установено, докато детето е на възраст между 6 и 10 години, зрението му може да бъде увредено завинаги, предупреждават експертите. 

Мързеливо око или амблиопия е намалено зрение на едното или двете очи. Амблиопията се получава най-често при неравностойни очи, състояние, известно още като страбизъм.  В този случай, мозъкът спира зрението на неравностойното око, за да избегне двойно зрение, и детето започва да използва само по-силното око.​​​​​​​ Сред симптомите на това състояние може да е кривогледо око или грешна преценка за разстояние. 

Смята се, че до 6 процента от децата в предучилищна възраст имат мързеливо око или при тях са налице други проблеми, които увеличават риска от развитието му.  Сред тях са кривогледи очи или очи, които не могат да фокусират в един образ това, което виждат.

Идентифицирането на зрителните проблеми в предучилищна възраст позволява коригирането на анормалното положение, докато мозъкът все още се развива . Това може да предотврати необратимата загуба на зрение“, коментира д-р Алекс Кемпър.

Той преподава в Училището по медицина към Университета „Дюк“ в гр. Дърам, Северна Каролина. 

От комисията признават, че все още не са направени достатъчно изследвания, които да показват дали трябва да бъде правен скрининг на деца под 3-годишна възраст. 

Коментари

Хей! Я успокойте топката! Как един лекар може да знае, дали едно око е "мързеливо"! Или просто не е достигнало до генетично предопределения му размер?
Със баене ли ще стане това? Така като правят тези от Експертния съвет по медицинска специалност "Очни болести"! Според които моята Амблиопия на моето Амблиопично око се дължала на твърде голямото Далекогледство!
Бабината им трънкина!
Ако бяха истински Офталмолози! Щяха да знаят, че този зрителен орган трябва да се прегледа с помощта на Wavefront Аберометрията и така наречената PSF функция. За да видят какъв точно е проблема ! И тогава да преценят какъв да бъде подхода!
Защото аз виждам, че моя проблем е Монокулярна Мултиплопия и не Далекогледство! Нещо което може да се види само с тази Апаратура и тази нейна функция.
Но за съжаления почти никой от всичките 1000 очни лекара в България не е чувал за тази методика за изследване на Оптичната система на зрителния орган! А и тези от Експертния съвет по медицинска специалност "Очни болести" си нямат хабер, как и за какво се използва тя! И не желаят да я осигурят за пациентите в нужда!

Заради което аз вече 30 години съм без Диагноза! И без подпомагане в моите проблеми.
Но как да ги грее тези работи един Очен лекар? След като, никога не е чувал за тях! 
Кой да му каже?
Много сложно съм бил обяснявал! Искали да видят! Какво ще видиш? Като не знаеш с какво трябва да гледаш!
С твойте апаратчета не става!