Публикация

Прегорексията или страх от напълняване по време на бременност

Прегорексията или страх от напълняване по време на бременност

Това „ново“ хранително разстройство може да доведе до умствено изоставане и церебрална парализа при детето и дори вътрематочна смърт на плода.


Терминът прегорексия се използва за вид хранително разстройство, което се проявява по време на бременност и е свързано със страх от качване на тегло. Според д-р Фулвия Манцини, управител на клиника „Ева“ в Каталуния, Испания, прегорексията не съществува като термин в „Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства“ и не е диагноза, която се поставя от специалистите. Терминът е измислен от медиите, но това не означава че такова разстройство не съществува.

Проучвания проведени в Обединеното Кралство известяват първите данни за това разстройство: 7.6% от бременните взели участие са имали симптоми на хранително разстройство, 23.4% са се притеснявали от външния вид и теглото си. Д-р Манцини добавя: „предполага се че 30% от бременните не наддават тегло адекватно, а процентът на страдащите от прегорексия не може да се определи.“

Манията да изглеждаш добре, издигането в култ на външния вид и страха от напълняване се дължат на социалния натиск. Към булимията и анорексията вече се причисляват и други разстройства, като например дринкорексията (лишаване от храна, което се замества с консумация на голямо количество алкохол, като по този начин се компенсират поетите калории), а сега и прегорексията.

Симптомите на прегорексия

Жените, които имат прегорексия говорят за бременността, като за нещо нереално, броят постоянно калориите, опитват се да се хранят насаме или прескачат някое от основните хранения, тренират прекалено много, някои от тях си провокират повръщане. През първия триместър на бременността тези симптоми може да се прикрият от тези на самото състояние – главно гаденето и повръщането. Някои от бременните имат проблеми с различни видове храни и дори губят апетит. Нормално е пациентките, които имат прегорексия да не осъзнават проблема си и да отказват лечение. „Рядко страдащите признават, че имат проблем с храненето“ предупреждава д-р Манцини.

Специалистката препоръчва на близките и обкръжението на бременни с хранителни разстройства в миналото, като булимия и анорексия, да са внимателни. При всяка промяна в храненето на бременната, партньора или близките й трябва го съобщят на гинеколога или личния й лекар. Специалистите, трябва да държат под око бременните, които не наддават тегло или отслабват.

Ако не се диагностицира прегорексията може да доведе до непоправими увреждания на плода. Майката може да развие анемия, дескалцификация на костите, след раждането да няма кърма, да има силен косопад и др. Последствията при плода могат да бъдат много тежки. Ако през първите три месеца бъдещата майка отказва да приема хранителните добавки и витамини подлага бебето на риск от увреждания на невралната тръба като спина бифида. Рискът от спонтанен аборт също нараства. През втория и третия триместър се увеличава риска от преждевременно раждане, изоставане в развитието на плода, умствено изоставане или церебрална парализа, малформации на костите, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. При тежка форма на прегорексия може да се стигне до смърт на плода.

Митове за теглото по време на бременност

Разбира се, че по време на бременност не трябва да се яде за двама. „Килограмите, които се качват по време на бременност зависят от теглото преди забременяване. Ако наддаването е в рамките на нормалното, след раждането свалянето на килограмите е бързо и физиологично, като не е необходимо да се спазват диети или да се гладува“ разяснява д-р Манцини. „Не е вярно, че при забременяване се отслабва. Това се случва само при някои от пациентките, особено през първите три месеца, и се дължи на повръщането. Свалените килограми бавно се възвръщат през по-късните етапи на бременността. При жени с наднормено тегло и затлъстяване отслабването е здравословно. Разбира се, че драстичните промени в килограмите не са препоръчителни, защото могат да увредят плода или да доведат до преждевременно раждане.“

Д-р Фулвия Манцини иска да успокои бременните, които се притесняват от качването на килограми; жена с тегло под нормата е нормално да качи между 13 и 18 кг. Бъдеща майка със затлъстяване трябва да качи по-малко – от 5 до 9 кг. Стандарта при жени с нормално тегло е между 11 и 16 кг. Разбира се, тези цифри са различни при многоплодна бременност.

Коментари