Публикация

Прекалената хигиена убива бактерии, които ни пазят от астма

Прекалената хигиена убива бактерии, които ни пазят от астма

Тоталната ни война към всички микроби има и негативни последици


Предоставянето на достъп до чиста вода за всички жители на планетата е глобална цел в областта на здравеопазването от десетилетия.

Учени обаче предупреждават, че докато чистата вода намалява опасността от развитие на смъртоносни болести, тя също така може да увеличи шансовете хората да се разболеят от астма. Манията за свръх хигиена може дори да превърне някои от ползотворните за организма бактерии, които виреят в червата ни, в „застрашен вид“, предупреди д-р Брет Финли на годишната конференция в гр. Бостън, САЩ,  на Американската асоциация за развитие на науката.

При изследване в Канада екип от учени идентифицирал наличието на 4 типа бактерии в червата на бебета, които били на възраст под 100 дни. Тези бактерии по-късно предпазвали децата от развитието на астма.

По-късно екипът решил да провери дали резултатите ще бъдат повторени в други държави. За своето следващо проучване учените се установили в Еквадор, където около 10 процента от децата са с астма. Те установили, че 4-те вида бактерии имат същите защитни функции.  Установени били обаче 2 други рискови фактора, които увеличавали опасността да се развие астма – особен вид ферментация в червата и достъпът до източници на чиста вода.

„Парадоксалното е, че установихме, че при деца с достъп до чиста вода рискът от развитие на астма е по-голям“, обяснява д-р Финли от Университета на Британска Колумбия. „Смятам, че за това има разумно обяснение, тъй като нивата на бактериите са по-ниски. Трябва да призная обаче, че бяхме изненадани да го видим на практика. Свикнали сме да смятаме, че достъпът до чиста вода е нещо добро за населението“.

Прекалената хигиена е една от хипотезите, с които се обяснява покачване на случаите на астма в развитите страни.  Това обаче не пречи на много хора да продължават да се стремят да убият всички бактерии около себе си. Изхвърлете всички антибактериални кърпички, съветва д-р  Брет Финли, автор на книгата “Разрешете им да ядат мръсотии“.

„Бих казал, че страдаме от хигиенен махмурлук. Май че сме прочистили света твърде много. Вероятно тези бактерии в действителност вече са се превърнали в застрашен вид.  Пра-правнуците ви може би ще имат различни микроби от вашите“, обяснява той.

„Има хора, които си запазват генетичен материал в биобанки.  Не казвам, че трябва да правим това, за да оставим нещо ва внуците си…Не зная…Притеснява ме това, че сме станали твърде чисти и ще трябва малко да се поотпуснем“, коментира д-р Финли.

Ние сме еволюирали заедно с микробите през целия си път. Затова трябва да преосмислим малко абсолютната война, която сме им обявили: „Избийте ги всички. Заличете ги с килим от бомби“, обяснява специалистът.

Ползите от хигиената в обществото обаче са неоспорими. Тя ни е помогнала да се избавим от много инфекциозни болести, които са били бич в миналото. Учените изтъкват, че ситуацията със заболяванията е комплексна, тъй като микробите помагат да преодоляването на едно заболяване, но в същото време влошават друго.   

Ролята на чревните микроби за човешкото здраве вече е добре известна и се приема от повечето хора. Когато екипът от изследователи обаче за първи път направил връзката между характеристиките на микробите у човека и развитието на астмата, повечето хора обявили, че това са пълни фантазии.

Микробите в червата настройват имунната система и карат различните органи „да си говорят“.  Все повече изследвания обаче сочат вече и ролята на гъбички като тези на маята в червата и даже „неспоменаваните“ досега – вирусите.

 „Това е само обаждане за събуждане. Трябва да мислим за много повече и по-големи неща от бактериите“, предупреждава д-р Брет Финли.

Източник: В. „Индипендънт“

 

 

Коментари