Публикация

Премахват имунизациите срещу туберкулоза при 17-годишните

Според изменение в Наредба 15 за имунизациите лекарите ще трябва да информират пациентите за начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на ваксините.


Министерството на здравеопазването ще сключва договори за доставка на ваксини за срок от 3 години, вместо за 2, както е в момента. Това е записано в проект за промени в Наредба 15 за имунизациите, публикуван на интернет страницата на ведомството. Според МЗ по този начин ще се гарантира стабилност в изпълнението на националния имунизационен календар. В мотивите към проекта се напомня, че през предходните години е имало чести случаи на затруднения при доставките на ваксини. Удължения срок би трябвало да реши този проблем, смятат от министерството.

В документа също така се прибавя нова точка, според която лекарите ще трябва да запознават пациентите си с показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на ваксините. В момента медиците са задължени да се уверят в срока на годност на препарата и да следят за нежелани реакции.  

В проекта се предлага и изменение на Националния имунизационен календар, свързан с туберкулозата. Премахва се задължителната ваксинация с БЦЖ на 17-годишна възраст, като мотивите за това са научна необоснованост. От МЗ се позовават на одобрение от страна на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация. Промяната ще доведе и до ежегодно спестяване на финансови средства в размер на 80 000 лв., отчитат от ведомството. 

Прикачени файлове

proekt_-_09-03-2017.pdf
motivi_proect_naredba_15_im.pdf

Коментари