Публикация

Претоплянето на децата опасно колкото простудата

Претоплянето снижава защитните сили на детския организъм. Колкото по-малки са децата, толкова по-лесно се прегряват заради неразвитата терморегулация, предупреждава д-р Татяна Ралчева, педиатър в МБАЛ „Софиямед“


За разлика от другите системи в организма, които се оформят към края на първата година, имунната система се развива чак до 7-годишна възраст. По тази причина малките деца боледуват повече. Важно е родителите да осъзнаят, че противодействието на респираторните инфекциите започва от самото раждане. Закаляването на детето стартира още в бебешка възраст. Подходящата температура за гледане на бебето е между 18 и 22 градуса. Редовното извеждане навън, независимо от сезона и времето, е задължително. Шапка се слага при минусови температури или при силен, студен вятър, в противен случай дебелите шапки и шалове само запарват и дразнят децата. Родителите се боят от простуда и често навличат децата с много дрехи или дни наред не смеят да ги изведат навън, но трябва да се помни, че претоплянето и изнежването снижават защитните сили. Колкото са по-малки децата, толкова по-лесно се прегряват заради неразвитата терморегулация. Относно „простудата” – такава болест няма. Тя може само да благоприятства в известна степен заболяване. Постоянно живеещите в организма вируси и бактерии се активизират, когато тялото се чувства некомфортно. Но това би станало при сериозно преохлаждане например.

Още с първите симптоми

Огромна част от инфекциите (около 90 на сто) са вирусни, т.е. навременното лечение в такива случаи овладява болката, кашлицата и не се стига до силните лекарства. Ако обаче лечението се забави, вирусната инфекция снижава защитните сили на организма и проправя път на бактериите. И затова след третия ден нещата се усложняват - температурата се повишава, кашлицата се задълбочава, могат да се появят налепи или инфекцията да слезе към белия дроб.

Обикновено в началото има висока температура, хрема, кашлица. Ако навреме се овладее, за 3-4 дни отзвучава. Най-честите усложнения са отити и бронхити. Моят съвет към родителите е веднага да заведат детето на преглед, защото лечението в самото начало може да предотврати разпространението на инфекцията, както и появата на бактериална инфекция.

При появата на кашлица

Родителите често се обаждат с въпроса „детето кашля, какъв сироп да му дам?“. Видът на кашлицата се установява само с преглед. Кашлицата може да е от стичащ се секрет към гърлото, а може да е и в белия дроб. Може да е само ринофарингит, на алергична основа, бронхит или пневмония. Затова детето трябва да бъде преслушано и прегледано от специалист.

Съветвам, ако кашлицата е в самото начало, не е тежка и не може веднага да се отиде на лекар, по-добре да се вземе билков сироп. Той може да улесни отхрачването, но в същото време не е силно отхрачващ. Защото ако няма проблем в белия дроб и се даде силен сироп, кашлицата ще се задълбочи. Обратно – от потискащ сироп, ако има секрет, белият дроб ще се задръсти, ще се прибавят бактериите и инфекцията ще се усложни. Затова най-добре е да започнем с билкови сиропи – много добри резултати имам например от Ен-Ти-Тус, който е комбинация от 7 билки. Ако кашлицата продължава, трябва да се отиде на лекар. Често ми се е случвало майки да дават на своя глава антибиотик при температура или кашлица. Антибиотикът не сваля температурата! Той действа само ако има бактериална инфекция, която трябва да се докаже, преди да бъде предписан подходящ антибиотик.

Често боледуване

Лекарят е специалистът, който преценява дали детето боледува по-често от обичайното за възрастта му. Кърмачето например, особено ако е на естествено хранено, не бива да боледува. Децата до 2-3 години също рядко се разболяват. Болестите започват с тръгването на детска градина, защото контактът там е интензивен и често има недоизлекувани деца. Все пак родителите не бива да изключват малките от детска градина превантивно, тъй като децата неизбежно ще се срещнат с инфекциите, като тръгнат на училище. А при всяка инфекция се изгражда известен имунитет, стига да не следват една след друга. 

Коментари