Публикация

Превенция, диагностика и лечение на стомашно-чревните заболявания – разговор с д-р Марио Марков – специалист в гастроентерологичното отделение на МБАЛ Доверие

Превенция, диагностика и лечение на стомашно-чревните заболявания – разговор с д-р Марио Марков – специалист в гастроентерологичното отделение на МБАЛ Доверие

В интервю за една от водещите български телевизии, гастроентерологът от МБАЛ Доверие д-р Марио Марков говори за различните видове гастроентерологични заболявания, причините и начините за лечението им


В съвременния свят се наблюдава зачестяване на  различни стомашно-чревни заболявания, като гастрит, колит, язва, рак на стомаха и други. Д-р Марио Марков разкрива, че основните причини за заболяванията на стомашно-чревния тракт са  вредните хранителни навици, липсата на режим на хранене, консумацията на некачествена храна и стресът. Също, този тип заболявания могат да бъдат причинени от занижена хигиена на хранене - консумацията на храни с неидентифициран произход или да бъдат наследствени.

Д-р Марков отбелязва, че е много важно при продължителни оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт, както и при „алармиращи“ такива,  да бъде потърсена консултация със специалист. „Алармиращите“ симптоми за гастрозаболяванията могат да бъдат кървене при изхождане, продължителни повръщания,  придружени с кървене, редуване на запек с диарични изхождания. Специалистът подчертава, че в случай на наличие на такива симптоми, прегледът при гастроентеролог е задължителен.

Важно  за правилното диагностициране и лечение на всяко заболяване е наличието на добра апаратура. МБАЛ Доверие вече разполага с апарата Resona 7  -ехограф от последно поколение и с изключителни иновативни технически възможности. Доктор Марков  отбелязва, че сред основните предимства на апарата е многоточковото динамично фокусиране, което позволява много по-високата резолюция на образа и съответно повишава разграничителната способност на ехографа. Сред другите предимства на апарата Resona 7 са по-високата скорост на кадриране на образа, която е водеща за контрастните изследвания и възможността на ехографа за определяне степента на фиброза на отделните органи, което представлява една  неинвазивна алтернатива на биопсията. 

Повече за апарата Resona 7 можете да прочетете ТУК

Д-р Марков говори за модерните начини за лечение на различни стомашно-чревни заболявания. При язвената болест, която се дължи на инфекция от бактерия, съвременните методики използват антибиотично лечение. В случай на усложнения се използват ендоскопски методи. Такъв тип метод може да бъде използван и за отстраняване на тумори при раковите заболявания, като процесът може да бъде съпроводен с провеждане на химио или лъчетерапия.

Специалистът от МБАЛ Доверие отчита, че има известно зачестяване на редки болести, като Болест на Крон и улцерозен колит, които обаче с помощта на съвременната техника вече не е толкова трудно да бъдат диагностицирани.

Д-р Марков разкрива, че все по-честа е практиката гастроентеролози да работят съвместно със специалисти психолози или психиатри, тъй като една от основните причини за заболяванията на стомашно-чревния тракт е стресът. Той дава за пример „Синдромът на раздразненото черво“, за който е доказано, че в почти 100% от случаите се дължи именно на стрес.

В края на разговора д-р Марков изброява видовете превенции срещу заболяванията  на стомашно-чревния тракт, като отчита, че най-важни са правилното хранене, избягването на стреса, по-здравословният начин на живот и навременната консултация със специалисти.

 Цялото интервю на д-р Марио Марков можете да видите ТУК.

При нужда от консултация или преглед, може да запишете час на телефон 0700 20 343 или на 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2

Коментари