Публикация

При грип вирусът трябва да бъде блокиран със специфични лекарства

При грип вирусът трябва да бъде блокиран със специфични лекарства

Интервю с д-р Елена Дурева, специалист по вътрешни болести и пулмология от столичната Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“


Д-р Дурева, кои пациенти са най-застрашени да развият усложнения от грипа?

Това са най-вече хората с хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система, имунокомпрометираните болни, пушачите. Но грипът по принцип е сериозно заболяване и никой не е застрахован от тежко протичане и развитие на усложнения, дори и принципно здравите хора. Затова моят съвет е представителите на рисковите групи, работещите в многолюдна среда, децата и хората от третата възраст да се ваксинират. А при заболяване от грип без забавяне да започнат адекватно лечение.

Често обаче хората се колебаят дали симптомите им се дължат на грип или на друго вирусно заболяване…

Грипът рядко дава повод за колебание. Започва остро, обикновено с втрисане и значително повишаване на температурата – над 38.5 – 39 градуса, болки по мускулатурата и ставите на цялото тяло, бързо влошаване на общото състояние. Но когато симптомите са от драскане в гърлото, хрема, леко повишена температура, които се развиват за няколко дни, това едва ли е грип.

При описаните грипни симптоми какво трябва да е поведението?

Колкото по-рано започне специфичното противовирусно лечение, толкова по-ефективно е то. В България имаме богат опит с противогрипните препарати като римантадин хидрохлорид. Има схема на прием, описана от производителя, която трябва да се спазва. Тези лекарства блокират развитието и разпространението на самите грипни вируси в организма. Така човек се предпазва и от усложненията, които могат да засегнат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система, бъбреците, средното ухо. Антибиотиците нямат място в първите дни от лечението на грипа, защото той се причинява от вируси, а не от бактерии. Ако в хода на заболяването, на третия, четвъртия ден се появят нови симптоми, температурата отново започне да се повишава, тогава може да се е развила бактериална инфекция, за която по преценка на лекаря може да се предпише антибиотик. Болните от грип могат да приемат и антипиретици срещу високата температура, като римантадин хидрохлорид е добре да се комбинира с добре познатия метамизол, а не с парацетамол или ацетизал. Разбира се, срещу болките в гърлото и кашлицата могат да се вземат различни таблетки за смучене и сиропи. Важен е и приемът на много течности, но със стайна температура. Това често се приема като банален съвет, но високата температура обезводнява организма и така той много по-трудно се освобождава от токсините, натрупани вследствие на заболяването.

Кога се налага болнично лечение?

Ако се получи усложнение, което налага венозно лечение и при случаите, в които налично хронично заболяване се влоши сериозно. Най-често хоспитализация се налага при малките деца и при по-възрастни хора. Но и млади хора, които са пренебрегнали състоянието си, могат да се влошат в хода на един грип.

Какво може да направи човек, за да се предпази от грипа?

Специфичното предпазване е чрез ваксинация! Разбира се, тя не може да даде 100 процента гаранция, но е най-доброто средство. По време на епидемия трябва да се избягват по възможност контактите с болни и посещенията на масови мероприятия, често да се мият ръцете. За пациенти, които са рискови, и при контакт с болни от грип може да се приложи така наречената екстрена профилактика с по-ниска доза - 1 таблетка дневно от медикамента за лечение на грипа римантадин хидрохлорид максимално до един месец. Важно е и рационалното, богато на витамини меню.

Коментари