Публикация

При проблем със зачервени и уморени очи – попитайте в аптеката

През октомври 2015 г. 946 фармацевти от цялата страна завършиха успешно професионален курс на тема „Сухо око“ и получиха сертификат за консултанти по проблема. Аптеките, в които работят тези фармацевти, са в таблицата в приложения файл.


През октомври 946 фармацевти от цялата страна завършиха успешно професионален курс на тема „Сухо око“ 

и получиха сертификат за консултанти по проблема. Това се случи благодарение на Програмата за обучение на фармацевти “Lege Artis“. Тя се провежда от единадесет години, като инициатор и организатор на събитието е СТИНГ АД – национален дистрибутор на лекарства, хранителни добавки и др. Всяка есен обучителният модул предлага различни теми, свързани с есенно- зимните заболявания, иновациите в лекарствената терапия и актуалните за сезона здравни проблеми.

Тази година в инициативата се включиха дванадесет фармацевтични компании с предложения за сезона, новите продуктови гами и виждания за по-качествено обслужване в аптеките.

Темата „Сухо око“ беше водеща в програмата и по този начин за пръв път в България се проведе офталмологичен обучителен модул за фармацевти. Подобно обучение е провеждано само в Скандинавските страни. Статистиката сочи, че пациентите, които са консултирани от фармацевти се радват на положителен резултат. 

В Скандинавските страни 54% от населението е наясно, че може да се закупуват продукти, облекчаващи симптомите им, а в България процентът е едва 8%. Това показва, че има сериозен проблем и е нужна информираност и грижа. 

Аптеката е най-достъпното място, в което пациентите могат да получат бърза консултация.

По последни данни около ¼ от хората по света страдат от сухо око, но не знаят за това . В проведено проучване по повод влиянието на сухото око върху ежедневната ни активност, клиентите посочват следните дейности: нощно каране – 32%; четене– 27%; работа с компютър –26%; гледане на телевизия – 18%. Няколко фактора могат да причинят сухо око. 

Най-честите причини са: 

  • възраст (с нарастване на възрастта, рискът се увеличава); 
  • пол (при жените рискът е по-висок ); 
  • хормонални промени; 
  • носене на контактни лещи; 
  • алергия,
  • медикаментозна терапия; 
  • фактори на околната среда (лош въздух в затворени помещения, мъгла, вятър, климатик); продължителна работа с компютър.

Освен това сухото око може да се развие вследствие на различни заболявания като синдром на Сьогрен, диабет, при употреба на контрацептиви и др. лекарства .

Заболяването се диагностицира трудно поради разнообразието от фактори, които го причиняват. 

Най-честите симптоми са: 

  • сухота, раздразнени и уморени очи; 
  • парене и смъдене; 
  • усещане за пясък в очите; 
  • замъглено зрение; 
  • повишено сълзене.

Симптомите на сухо око са различни при различните клиенти. Проблемът е сериозен и води до по- сериозни заболявания, ако не се лекува.

Фармацевтите не са експерти в лечението на очните състояния, но са в правото си да съветват клиента въз основа на оплакванията му. В действителност проучвания доказват, че препоръките на фармацевтите са основния двигател в консултацията и грижата при проблема сухо око. Лечението на сухия синдром е необходимо, първо за да се възстанови очния комфорт. Хроничният очен дискомфорт води до невроза у пациентите и страх от слепота. Тежките състояния на сухота се отразяват съществено върху здравето на очната повърхност, водят до увреда на роговичния епител и от там до осезаемо влошаване на зрението.

Лечението на сухия синдром се осъществява с помощта на капки, наречени изкуствени сълзи. Такъв вид капки са Systane – със сериозното предимство, че могат да се капят директно върху контактни лещи, без да ги увреждат. А разнообразието от изкуствени сълзи на пазара е огромно. 

Необходимо е първо да се консултирате с фармацевт, който е преминал този професионален курс, за да определи типа на вашата очна сухота и да подбере подходящите капки за нейното лечение. Ще го разпознаете по баджа с надпис „Попитай за сухо око“ и сертификата, който притежава . 

Най-важното е да се осъзнае, че очната сухота може да е причина за множество неприятни субективни усещания в очите и вместо да се травмира човек психически, е редно да посети аптеката и да започне лечение с изкуствени сълзи, за да възстанови своя очен и психически комфорт!

Адресите на аптеките, в които работят тези фармацевти, можете да намерите в прикачения файл!

Прикачени файлове

ТАБЛИЦА.xlsx

Коментари

Джипитката като ми изпише нещо винаги питам в аптеката дали е най-подходящото. Аптекарите знаят повече за лекарствата от лекарите, особено за новите.