Публикация

При световъртеж и шум в ушите първо проверете за високо кръвно

При световъртеж и шум в ушите първо проверете за високо кръвно

Болестта на Мениер засяга наравно жени и мъже, при всеки пристъп слухът намалява


-       Много хора страдат от световъртеж. Какви може да са причините за него?

Световъртежът е симптом,  проявяващ се с чувство на замаяност, потъване или пропадане , усещане като че ли околните предмети или части на тялото се движат. По продължителност може да бъде пристъпен и постоянен. Пристъпите могат да траят секунди , минути или часове.

Световъртежът съпътства не само неврологични заболявания, но и психиатрични, хематологични, сърдечносъдови, както и заболявания на черния дроб и белите дробове.

Замаяност, съпроводена с главоболие и отпадналост, са характерни при високо или ниско кръвно налягане.  При хипертоничната криза пациентите имат вегетативна симптоматика като  гадене, повръщане, изпотяване. Често внезапна поява на шум в ухото може да се дължи на повишено кръвно налягане. Важно е то да се премери и да се лекува. 

Преживяното нервно напрежение и различните неврози също провокират усещане за световъртеж. В тези случаи то се комбинира с раздразнителност и нарушение на съня, но няма да има отклонения в проведените изследвания. Често оплакванията от  замаяност или обща мускулна слабост може да насочват към някакъв вид анемия или драстична диета при млади жени и момичета, а  също пациентът може  да  има  проблеми с черния дроб или да е налице хронична дихателна недостатъчност.

Световъртежът е често срещано оплакване, особено по време на преходните сезони. При някои заболявания то е съчетано с намаляване или загуба на слуха, тъй като ухото е орган на слуха и равновесието. При възрастни хора има промени в шийните прешлени като дискови хернии, спондилоартрозни проблеми с остеохондроза, спондилолистеза, луксации на интервертебралните стави и други.

Често се срещат промени в конфигурацията на шийните прешлени като изправена шийна физиологична лордоза и други аномалии като блок прешлени.Тези патологични промени в шийния отдел на гръбнака водят до нарушения в кръвоснабдяването на вътрешното ухо и мозъчния ствол чрез хроничното дразнене на симпатиковите нервни сплетения около arteria vertеbralis и basilaris. Много често тези пациенти има световъртеж, замаяност , нестабилност, залитане при ходене.Тези оплаквания се засилват при рязко навеждане и изправяне на главата. Често  вследствие на световъртежа те могат да паднат на земята  без загуба на съзнание. Това са тъй наречените дроп атаки. Цялото това състояние е известно като хронична вертебробазиларна недостатъчност.

-   Какъв е наследственият фактор?

Съществуват заболявания като наследствени атаксии, при които се наблюдава атрофия на малкия мозък и тежки нарушения на координацията. Началото може да бъде преди или след 20-годишна възраст.

-  Кои са типовете световъртеж?

Той бива периферен , централен  и комбиниран. Най–честите периферни световъртежи са бенигненото пароксизмално позиционно вертиго и Мениеровата болест. Много по-рядко се срещат  и някои други.

Бенигненото пароксизмално позиционно вертиго съставлява 20% от  всички световъртежи  и 50% от световъртежите при възрастните пациенти. Засилва се с напредването на възрастта. Причината за неговото възникване са отокини или дегенерирали клетки, придвижили се в някои от полуокръжните канали на вътрешното ухо. Повява се при заемане  на определена позиция на главата.

При вертигото отключващите фактори при младите пациенти са черепномозъчни травми, вирусни и бактериални инфекции, а при възрастните - дегенеративни промени на лабиринта на вътрешното ухо или съдови изменения. Честа провокация е заемане на принудителна поза  за по-дълго време.

Световъртежът в този случай може да бъде от много лек до много  тежък.  Ходът на заболяването и прогнозата са благоприятни. При 2/3 от пациентите симптомите отшумяват сами за  2-3 седмици. Лечението включва различни подходи. До 80% успешни са различни движения за отпадане на отокините от съответния канал в резултат на гравитацията. Може да се допълнят с лечебна физкултура. При изразена вегетативна симптоматика се препоръчват антихистаминови или бензодиазепинови медикаменти. Може да се прилагат и ноотропни медикаменти в по-тежките случаи.

-        Какво представлява болестта на Мениер?

Мениеровата болест се среща при 0,2% от населението и представлява 20% от всички световъртежи. Среща се и при двата пола и честотата й нараства след 40-годишна възраст. Причината е  повишаване на налягането на течностите във вътрешното ухо, повишено отделяне на ендолимфа /хидропс/, нарушената й резорбция и дренаж. Протича на пристъпи, които траят по няколко часа.

Това заболяване се асоцира  с вирусна и бактериална инфекция , алергия, звукова травма. Честота нараства по време на преходните сезони поради рязка промяна в атмосферното налягане и резките колебания на температурата.

При Мениеровата болест световъртежът се съпътства с изразена вегетативна симптоматика, чувство на потъване и пропадане в леглото. Често болните обясняват, че имат усещане за пълнота и шум в ухото.  Засяга се едното ухо , но впоследствие и другото. В началото няма промяна в слуха, но  при всяка следваща атака той намалява.

По време на криза се препоръчна рехидратация, лежане на ниско,  достатъчно сън, антивертигинозни, антиеметични медикаменти. Извън пристъп се препоръчва на болните да ограничават приема на сол. Използват се и  диуретици , вестибуларни супресанти, калциеви антагонисти.

-        А какво е характерно за централния световъртеж?

Централният световъртеж  се наблюдава при засягане на нервни структури. Пристъпите могат да се появяват епизодично или да се хронифицират. Световъртежът с централен произход много рядко възниква изолирано, а по-често се появяват и други неврологични симптоми и синдроми като нарушения в говора, двойно виждане, мускулна слабост, загуба на съзнание и т.н.

Централните световъртежи се срещат при някои сериозни неврологични заболявания.  На първо място трябва да се отбележи  тумор в понтоцеребеларния ъгъл в мозъка. Той протича с оплаквания от световъртеж, залитане.  По-късно се добавя шум в съответното ухо, намален слух. С напредване на процеса може да се появи болка  и изкривяване на  съответната лицева половина. Този тумор по прицип е доброкачествен, но расте в една затворена черепна кутия. Ако не се вземат мерки, при нарастването си той притиска мозъчни структури, повишава се вътречерепното налягане и пациентът може да умре. При доказването му  единственото лечение е оперативното.

Друго заболяване, при което се установява централен световъртеж, е множествената склероза. Причината е наличието на плаки на демиелинизиция в малкия мозък. Разбира се, тук има и друга  неврологична симптоматика. Често съдовите заболявания като инсулти / исхемични или хеморагични/ във вертебро-базиларната система са с прояви на централен световъртеж.

Малкият мозък е много чувствителен към въздействието на алкохола. Затова злоупотребяващите с алкохол освен проблеми с паметта имат полиневропатии, засягане на черния дроб и други вътрешни органи, както и проблеми с равновесието.

Интервю на Петя Дикова

 

Коментари