Публикация

Приключи ХVІІІ-ят конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве

Приключи ХVІІІ-ят конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве

​ХVІІІ-ят национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, организиран от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) се проведе за поредна година в к.к. Боровец


Приключи ХVІІІ-ят конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве

​ХVІІІ-ят национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, организиран от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) се проведе за поредна година в к.к. Боровец през месец март. По традиция събитието събра водещи специалисти в областта на репродуктивната медицина от България и чужбина, за да споделят знания и опит за най-модерните тенденции в областта на асистираните репродуктивни технологии (АРТ).

Председателят на БАСРЗ, който е ръководител на Катедрата по акушерство и гинекология в МУ-Варна доц. д-р Емил Ковачев представи пленарен доклад на тема „Усложнения при АРТ – торзия на яйчника и кръвотечения след пункция на фоликулите". Тази година в програмата на конгреса бе включен и предконгресен курс за специалисти по здравни грижи, посветен на съвременните пренатални и постнатални акушерски грижи, чийто модератор бе доц. Диана Димитрова – директор на Филиал Велико Търново към Медицински университет - Варна.

Във форума участваха изтъкнати чуждестранни лектори – проф. Корнелис Ламбалк, който представи доклад за мултифоликулярните яйчници, проф. Раул Орвието, чиято лекция бе за спецификите при трансфера на ембриони и други.

Един от водещите акушер-гинеколози в България, д-р Георги Стаменов, представи решение на тема: „Запазване на фертилитета и репродуктивната способност при болни, на които предстои гонадотоксична терапия. Бременност и гонадотоксична терапия – препоръки и поведение в зависимост от диагнозата". То е плод на проведена кръгла маса, по време на която специалисти по репродуктивна медицина и онкогинекология са представили своите становища и препоръки за поведение при пациенти с онкологични заболявания, на които предстои химио- и лъчетерапия, с цел запазване на фертилитета. Към момента в България е легализирано замразяването на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони, но не и на тестикуларна и яйчникова тъкан, като ще се правят опити за регламентиране и на тези процедури.

Представените доклади от българските специалисти по репродуктивна медицина показва, че у нас се прилагат всички известни методики за асистирана репродукция. В българските репродуктивни клиники са внедрени и най-новите методи за предимплантационна диагностика, чието ниво е напълно съпоставимо с това в по-развитите страни. Пример за което е процентът на постигане на клинична бременност в един ин витро център, който е сходен с резултатите на повечето европейски клиники.

 

Коментари