Публикация

Проф. Асен Балтов от Пирогов оглави Асоциацията на ортопедите

XIII Конгрес на БОТА в столицата премина при голям интерес от страна на специалистите по ортопедия и травматология. Членовете на БОТА са около 450



Проф. Асен Балтов (на снимката), началник на Първа травматология в УМБАЛСМ "Пирогов" е новият председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА). Той бе избран на поста от общото събрание на специалистите, което се проведе в края на XIII Конгрес на БОТА (29.09.-01.10.2016 г. в хотел "Маринела", София). Преди това проф. Балтов бе секретар на БОТА. Само с два гласа по-малко получи проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ, който е и заместник председател на асоциацията. Проф. Кинов е един от водещте специалисти по ендопротезиране в България. 

XIII Конгрес на БОТА в столицата премина при голям интерес от страна на специалистите по ортопедия и травматология. Членовете на БОТА са около 450. На Конгреса бяха представени всички области на ортопедията със сесии за травматология, обща ортопедия, ендопротезиране, изкуствени стави, артроскопия, детска хирургия, хирургия на ръка, гръбнак, тумори и други. За първи път на български конгрес участваха представители на Американската асоциация на ортопедичните хирурзи, посочи досегашният председател на БОТА проф. Андрей Йотов. Това е националното ортопедично дружество на САЩ.

Ето какво сподели за Конгреса проф. Балтов малко преди да бъде избран за председател на БОТА:

"За мен най-интересното на Конгреса е, че колегите показват не само най-добрите си случаи, но също грешки и усложнения. Точно това очакваме от такъв форум, където наистина трябва да става обсъждане на случаи и възможности, не само да се обсъжда кой какво е постигнал. Колегите от Специализираната болница по ортопедия в Горна баня, ИСУЛ, от Стара Загора и Пловдив представиха случаи от клиничната практика на раменно протезиране. Обсъдиха се добрите и лошите страни. Доскоро голям проблем за ортопедите беше, че нямаше възможност да се слагат всякакви раменни протези. Това обаче вече е в миналото. Оттук нататък следват по-добри резултати. Все още не можем да дадем най-доброто от себе си на пациентите, защото имахме определени технически проблеми. Липсата на определени модели раменни протези не ни позволява да бъдем достатъчно адекватни във всички случаи.

По отношение на техниките на достъп мога да кажа, че те вече са много изчистени, почти няма нищо ново. Всичко е отработено, ясно. Разбира се, има една крива на обучение, през която всеки трябва да мине, за да стане добър специалист, но новостите са главно в имплантологията и каква е преживяемостта след това на този имплант. Освен това много добре знаем, че ние вършим само половината от работата. След операцията на ход са рехабилитаторите и кинезитерапевтите."

Илияна Ангелова 

Коментари