Публикация

Проф. Боряна Слънчева: За недоносените деца е още по-важно да бъдат ваксинирани

Проф. Боряна Слънчева: За недоносените деца е още по-важно да бъдат ваксинирани

В организма им има много по-малко от майчините антитела, които ги пазят от болести в първите месеци


Автор Илияна Ангелова

Проф. д-р Боряна Слънчева, д.м., е началник на Клиниката по неонатология в Майчин дом. Придобива специалност по педиатрия през 1986 г., по неонатология – през 1997 г. и по здравен мениджмънт – през 2011 г. От 1980 г. до 1998 г. е последователно асистент, старши асистент и главен асистент в Клиниката по неонатология към СБАЛАГ „Майчин дом“. През 2005 г. придобива образователна и научна степен „доктор”. През 2007 г. получава научното звание „доцент“, а от 2013 г. е професор по неонатология към Катедра по АГ към МУ – София. От 1999 г. до момента е ръководител на Неонатологичната клиника към СБАЛАГ „Майчин дом”.

Проф. Слънчева, подлежат ли недоносените деца на редовни имунизации? Има ли някаква специфика за поставянето на ваксини при тях?

При недоносените деца не само че не трябва да се пропуска ваксина, а напротив - имунизациите трябва да се правят в пълен обем и максимално рано! Става дума за изключително рискова група деца. Те не получават антитела от майките си както доносените бебета. Причината е, че преминаването на антителата от майка към бебе става в последния триместър на бременността. Нивото на майчините имуноглобулини IgG, носители на нейните антитела, е много по-малко при недоносените деца, отколкото при доносените. Именно тези антитела защитават новороденото в първите месеца от заболявания, които майката е преболедувала. Ако тя е била ваксинирана, бебето ще получи известна защита и от антителата, образувани при имунизацията.

Имунната система при недоносените е изключително незряла. Те имат и доста заболявания, които също водят до рискови моменти. Вероятно за това сред хората битува страх, че когато бебето е недоносено, е по-добре да се изчака с ваксинацията. Категорично искам да заявя, че този страх е необоснован! 

В инструкциите на нашия имунизационен календар е посочено, че имунизациите при недоносените деца започват след 2 месеца коригирана възраст – т. е. от термина. Това е някакъв компромис, защото в чужбина недоносените деца получават своите ваксини не към коригирана, а към реална възраст. Децата, които са родени в чужбина, се изписват от родилното с направени всички ваксини, които трябва да бъдат включени за доносените деца.

В България на практика ваксинирането на недоносените деца става по преценка на личния лекар и извън всякакъв контрол според мен. Наблюденията показват, че при някои деца отстрочването е до 6 месеца. Ако бебето има хрема или някакво заболяване, имунизациите се отлагат още във времето.

В родилните домове се правят ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ) и срещу хепатит В. Индикациите са детето да е здраво, в стабилно състояние. Това означава да няма дихателна недостатъчност, да няма температура, да не получава антибиотици, да е навършило 36-та гестационна седмица и да е с тегло над 2 кг. Няма да се случи нещо, ако имунизацията бъде направена по-рано, но имунният отговор ще бъде много по-слаб.

Контраиндикациите за всички останали ваксини са посочени в Наредба 15 от 2010 г. Те не са категорични, тоест ако временните симптоми отминат, детето подлежи на редовна имунизация. Ваксините, които се прилагат у нас и в Европа, са изключително добри и в това отношение няма никакви проблеми.

Някои родители се страхуват, че много ваксини за кратко време натоварват извънредно имунната система. Как ще коментирате?

Чисто технически ваксините са съвместими. Би могло едновременно да се прилагат 5-валентната или 6-валентната и ваксината срещу пневмококи. Чуват се мнения, че не могат да се правят едновременно, което е причина за допълнително проточване във времето. На практика много малка част от недоносените получават всичките ваксини до 1 г. от раждането. След тази възраст обаче схемата е съвсем различна, а имунитетът не е толкова напрегнат и качествен, колкото през първите 12 месеца. В първите 15-16 месеца от живота си децата получават доста ваксини. Причината за това струпване е, че имунният отговор е по-добър. Колкото по-незряла е имунната система, толкова по-малка е вероятността от странични реакции.

Понякога ме питат дали това не е прекалено голямо натоварването за бебето. Категорично не. Помислете за друго: всяко дете се среща с толкова много бактерии в ежедневието, които дразнят имунната му система. Така че дразненето чрез ваксините е нищожно.

Може би страхът идва оттам, че те са по кръвен път…   

Страхът идва от непознаването на патологията на недоносените деца. „То е много крехко и затова нищо няма да му правим.“ Именно защото е крехко, бебето е много по-ранимо точно по отношение на ваксино-предотвратимите заболявания. Идеята, че недоносеното дете трябва да се щади от ваксини, е категорично погрешна.

В практиката си срещала ли сте случаи на ваксинирано недоносено дете, което да е имало някаква реакция с дългосрочни последици?   

Категорично не! Имам 36 години стаж и не съм срещала деца, при които след имунизация се наблюдават сериозни и трайни последици. Много често родители обвиняват ваксините за определени неща, с които нямат нищо общо. Недоносените деца са изключително рискови по отношение на развитието на централната нервна система. При тях това е заложено. Ако някакви такива симптоми се проявят през първата година, родителите може да ги свързват с ваксините, но това съвсем не значи, че наистина има връзка.

Чувам, че обвиняват ваксините за аутизъм, но това никъде не е доказано. При децата с това състояние по принцип е нарушена обмяната на клетката и ваксината не е причината.  

Попадали ли сте на майки, които категорично отказват да имунизират децата си?

Някои майки, основно на доносени деца, отказват ваксината срещу хепатит В. Това е препарат, от който най-малко могат да се очакват реакции. Той е съвместим с всички ваксини, които се правят. Единствената контраиндикация е фебрилно състояние над 38 градуса. Прилага се дори когато майката е положителни за австралийски антиген, тоест тя вече е преболедувала или пък все още има хепатит В. Правим я до 6 часа след раждането, защото по този начин детето се предпазва срещу хепатит В.

При майките, при които има активност на вируса, се поставя ваксина, както и специфичен гама-глобулин. С въвеждането на противохепатитната ваксина проблемът с вродения хепатит В и усложненията от заболяването (те се демонстрират през следващите 1-2 години) категорично изчезнаха.

Някои родители се притесняват от понятието „ваксинален щам“. Считат, че щом има щам, това е нещо, което може да зарази детето.

Това не е така. Ваксиналният щам не може да разболее. Означава просто, че ваксината е разработена да предпазва срещу конкретен щам на даден причинител, тъй като например вирусните инфекции са много щамове.

Ваксините са така обработени, че се взема само специално обработена частица от причинителя. Тя не може да причини зараза, но съдържа всички признаци, цялата информация, необходими, за да тренират имунната система и да я подготви в случай на реална среща с вируса.

Тоест тази част от вируса, която е във ваксината, не може да зарази човек?      

Не, тя само стимулира имунната система и я кара да образува антитела. Целта е да има имунен отговор без болест. В противен случай боледувате, стимулирате имунитета, получавате имунен отговор – обаче след болест. А някои от болестите не са никак безопасни. При детския паралич (полиомиелит) 90% от засегнатите умират или остават с трайни увреждания. Преди въвеждането на ваксината имахме заболяемост от хепатит В, съизмерима с честотата в африканските държави. Сега нещата са много по-различни.

Противниците на ваксините обичат да цитират случаи на реакции след имунизации, описани в медицински публикации.

В медицината нищо не е 100% сигурно. Бих препоръчала да се запознаят с данните за разпространението на тежките болести преди въвеждането на ваксините за тях. Някои се срещат и днес, но много, много по-рядко. Има например коклюш. Затова ако детето не е ваксинирано, има реален риск да се разболее. Това е много тежко заболяване, при което има увреждане на белия дроб. Трябва да се оцени този риск, а не да се цитират единични случаи. Противниците на ваксините четат много медицински и полумедицински сайтове, но когато човек няма необходимото медицинско образование, не може да интерпретира точно нещата.       

Коментари

Какви горещи линии? А кой се грижи за пострадалите деца от ваксини? Кой си прави труда да информира родителите за странични ефекти от ваксини? Отговорът е НИКОЙ! Издънките на Москов показват колко безпощадно се правят пари на гърба на българските деца и родители. Пускам ви пост от майка, чието дете е пострадало от тази известна ваксина! ПУКА ЛИ МУ НА НЯКОЙ? "Случаите на морбили в Пловдив, събудиха неочакван интерес към страницата на Филип, който пострада след поставяне на ваксината срещу морбили-паротит-рубеола. Ще съм много щастлива ако поне половината от посетителите, видели и другата страна на монетата се „вразумят“ и не се поддават на всеобщата паника. Нека да си припомним случая с Филип. Постът може да се окаже малко дълъг, но вярвам, че ще е полезен.Филип е детенце, родено мъничко (скромните 920 гр.), но здравичко. Без никакви последици от ранната си поява на белия свят. Развива се нормално, не изостава, дори напротив – наваксва бързо и настига връстниците си във всяко отношение. До злополучното разболяване, което се оказа фатално за неговата 1 годинка.Като повечето съвестни, но дезинформирани родители поставяхме задължителните ваксини на Филипчо по календар, спрямо неговата коригирана възраст. Дойде ред и на Приорикс – ваксината срещу МПР. Струваше ни се рано. Календарно Филип беше на 13 месеца, на каквато възраст се прави имунизацията при другите деца, но по термин би трябвало към онзи момент да е нямал и годинка. Попитах личният ни лекар, който убедително заяви, че няма причина да се отлага, тъй като е настигнал връстниците си и е физически и неврологично здрав, т.е. може да я понесе. Без протест го заведохме на уговорената дата, все още убедени, че правим най-доброто за нашия Палечко. Препоръките на мед.сестра бяха да следим за обриви по тялото, наподобяващи шарка около 14 ден след убождането. Това беше и първото, за което се сетихме, когато 17 дни след ваксината започна зверско повръщане. Както си играеше и буташе проходилката смеейки се, изведнъж посърна. Взех го на ръце и след малко повърна като фонтан. След няколко минути повръщането се повтори. Грабнахме го и хукнахме към най-близката Детска неотрожна помощ. Веднага съобщихме за ваксината, но никой не ни прие на сериозно. Постъпихме в болница. Освен повръщането се появи и диария.Седем дни ни лекуваха симптоматично – с прахчета против повръщане и диета. Записаха ни по грешна клинична пътека, само за да си оправдаят парите и Здравната каса да им плати. Това, според последвалата по-късно тройна медицинска експертиза, „административно нарушение“ доведе до пълно инвалидизиране и застрашаване на живота на Филип. Без да изпадам в излишни подробности, крайният резултат от цялата одисея прекарана през дните, в които Филип вече беше заразен, но никой от лекарите не знаеше, е че влизайки в болницата аз го водих за ръчичка, а седем дни по-късно излезе от същата болница на носилка, без собствено дишане, интубиран, за да постъпи в Интензивно отделение, където положиха нечовешки усилия да го върнат към живота. Благодарение на тях се сдобихме и поне с диагноза: възпаление на мозъчната тъкан причинено от вирус или с други думи – енцефалит. Тук ще напомня, че тривалентната ваксина МПР съдържа: жив морбилен вирус – не по-малко от 10 на 3.0-та степен CCID50 3-та; жив паротитен вирус – не по-малко от 10 на 3.7-ма степен CCID50 3-та; жив рубеолен вирус - не по-малко от 10 на 3.0-та степен CCID50 3-та. Според вас дали ще са достатъчни, за да изградят имунитет, нежели да разболеят крехкия детски организъм, та се отрича причинно-следствена връзка между васкината и заболяването. Причинно-следствена връзка може да се намери само тогава, когато е била търсена такава, но при условие, че всичко се замете под масата съвсем съзнателно, няма как да бъде установена. Питаха ни дали сме посещавали екзотични страни, да сме яли нетрадиционна храна, но не и да сме се надрусали с „екзотични“ вируси например, за които не е имало никакви пречки, попадайки директно в кръвта и преодолявайки безпроблемно една несъвършена към момента кръвно-мозъчна бариера. Ще припомня също, че инкубационният период на шарките е между 9-тия и 21-вия ден По думите на проф.Иванов тогава, цитирам: „Хубавото е, че такива случаи са много редки“. За кого е хубаво? За статистиката може би, но не и за пострадалия. Какво ни топли това, че се случва на 1 на 10 или 100 хиляди, когато ние вече сме в тая статистика. В момента Филип е с диагноза: Персистиращо вегетативно състояние (т.нар. будна кома), състояние в следсвие орагнично поражение на Централната нервна система със смесена генеза. Синдром на вътречерепна хипертензия. Изоставане на НПР. Симптоматична мултифокална епилепсия. И с чист съвест, мога да заявя, че с изброените екстри се сдобихме в полза на така мечтания от лекарите „Колективен имунитет“.Ето така пази здравето на нашите деца милата ни родина. Имаме второ детенце. Заради нашето нежелание да ваксинираме, държавата не ни отпуска детски надбавки, РЗИ се опита да ни санкционира, най-вероятно и детска градина няма да посещаваме. Това е унизително!Никой от невролозите в Пловдив не желае да наблюдава Филип. Рехабилитатор и логопед идват вкъщи – издръжката е за наша сметка. Алтернативни методи на лечение си самоназначаваме, защото никой не ни консултира и насочва в правилната посока. Не, не се оплаквам, а се опитвам да Ви запозная с реалността. Пет години минаха от тогава. Делото все още е на ниво Дознание. Докога ще продълажва този ад ... Н езнам. Моля се на Бог да ни два сили, въпреки всичко и да пази децата ни."

Случаят на малкия Филип не е свързан с ваксина - ето основни изводи от медицинската проверка тук http://www.credoweb.bg/ostra-virusna-infektsiya-i-entsefalit-sa-prichina-za-komata-na-dvegodishniya-filip-ot-plovdiv-content-20802.html

Нека противниците на ваксините разкрият "гореща" телефонна линия и отговарят на зачестилите през последните дни / защо ли?/родителски въпроси " има ли детето ми ваксина против морбили?"

Живко Тодоров
16 мар 2017 16:24

Другите институции, които цитирате - Световната здравна организация, германският Роберт Кох институт - всички те категорично препоръчват ваксината срещу морбили без никакви опасение. В тези институции работят хора, които знаят какво са епидемии и тежки инфекциозни болести. Пак ви казвам най-добронамерено - не сте подготвен да тълкувате медицински доклади. Чета думите ви и виждам как превратно разбирате нещата.

Живко Тодоров
16 мар 2017 16:22

И какво по-точно смятате, че говори против морбили ваксината в доклада на eurosurveillance.org? Българските експерти, които цитирате, винаги са подчертавали необходимостта от системни имунизации за такива опасни болести. В доклада става ясно колко опасно и смъртоносно заболяване е морбили. Също и че покритието на хартия не съвпада с реално направените ваксини, особено сред ромското малцинство. Знае се, че много джипита отчитат само на хартия направени ваксини. Другият проблем е, че на много от заболелите е направена само една от задължителните две дози. Не е изненада за никого, че тогава са се разболели. И накрая - има една много малка група хора, които не са способни да образуват антитела при ваксина. Но нито един от тези, които дори само веднъж са ваксинирани - не са развили тежки усложнения и няма починали сред тях. А какво ще кажете за починалите 24 души и за епидемията от 250 000 болни със стотици едва оцелели? Това го има в доклада, ако имате подготовката да четете и тълкувате медицински данни. Що се отнася до другите "източници" - сайта iansvoice е личен сайт на частно лице, което може да си пише и твърди каквото си иска.

Георги Малинов
16 мар 2017 11:04

А каква е ползата да се четат само "ваксърски" сайтове, след като там умишлено се крие информацията, която съм цитирал? Встрани от излишните и с нищо не допринасящи етикети, не е ли вече време да се научим да мислим самостоятелно, извън клишетата и да работим с достоверни данни? Дори информацията да не ни изнася? http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21399 Този сайт също ли е антиваксърски? Ако е така, предполагам, че подписаните под него са главните антиваксъри на България. Да ги изредим поименно, за да не стават грешки: Проф. Д-р Мира Стефанова Кожухарова, дм - Национален център по заразни и паразитни болести; д-р Радосвета Филипова - Министерство на здравеопазването; доц. д-р З. Михнева - Национален център по заразни и паразитни болести; гл. ас. д-р Лили Маринова, дм - Национален център по заразни и паразитни болести; Доц. д-р Нина Любенова Гачева, дм - Председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции; Д-р Ангел Кунчев - Главен държавен здравен инспектор. Верно е, че мисленето не е за всеки, но стигнах до оригиналната публикация и всички цитирани данни за по-малко от 5 минути. Просто търсене в Гугъл с пълното име на табличката от снимката. Може да опитате някой път. От моя страна пък ще ви препоръчам да посетите няколко случаи на пострадали от ваксини, като ето този например: http://www.iansvoice.org/ за да видите последиците от ваксинирането. Понеже такива има. Не споменах M Musca от World Health Organization Regional Office for Europe, Copenhagen, Denmark и A Mankertz от Robert Koch Institute, WHO/EURO Regional Reference Laboratory for Measles and Rubella, Berlin, Germany, но предположих, че и те ще бъдат обявени за долни мръсни лъжливи антиваксъри, без сериозни аргументи и реших да им спестя този срам...

Живко Тодоров
15 мар 2017 19:26

Ха-ха! Цитирате антиваксърски сайтове, където някакви хора твърдят нещо си напълно анонимно, при това без да дават линкове към някакви сериозни проучвания или публикации. Не знам кой им се връзва изобщо... Ако това, което пишете, е вярно, защо никой не застава зад тези факти с името си? Препоръчвам ви да отидете в което и да е инфекциозно отделение и там да видите последиците от антиваксърските заблуди на някои родители. А за предпазването от морбили е важно да се направят и двете дози. Да, няма 100% гаранция от заразяване, ако сте ваксиниран. Затова пък ако не сте, имате 200% гаранция, че ще се разболеете дори при бегъл контакт с болен от морбили! Нека всеки сам си прави изводите.

Георги Малинов
15 мар 2017 13:25

Г-н Тодоров, Информацията в линка, който сте посочили е написана подвеждащо:"A measles outbreak in Romania has killed 17 children and infected thousands more since September due to poverty and an anti-vaccination movement, local media reported Saturday." Първо, като причини се посочват БЕДНОСТ и антиваксинално движение.Второ, не става категорично ясно кое от двете е причина за 17-те смъртни случая и кое - за другите хиляди заразени. Явно не е случайно, а търсен ефект.Ако погледнем данните за България, обаче, може би ще стане ясно, защо новината е поднесена по този начин: https://www.vaksinite.com/wp-content/uploads/2017/01/morbilna-vaksina.png МНОГО повече са заболелите ваксинирани, отколкото неваксинирани.Освен във възрастовата група под 13 месеца, защото там всички са неваксинирани. Да не отваряме въобще дума за ефикасността на МПР ваксината.Проучвания показват, че морбили се разпространява успешно и сред популации с 99% ваксинирани лица (Gustafson et al., 1987; Chen et al., 1989; Boulianne et al., 1991), както и други високи проценти заболели, които са напълно ваксинирани (Faneye et al., 2015; Gupta et al., 2015; Vaidya et al., 2016; MMWR, Sept. 02,1988/37(34);527-31), включително при лица с предварително доказан ваксинален имунитет, солидни антитяло-отговори и явяващи се заразоносители, което подчертава необходимостта от задълбочени епидемиологични и лабораторни изследвания при съмнение за морбили, независимо от ваксинационния статус (Rosen et al., 2011). Други автори проучват епидемичен взрив на морбили, настъпил в гимназия с документирана ваксинация в 98% и обсъждат неуспеха на ваксината, като очевидно адекватно ваксинирани лица разпространяват заразата (Nkowane et al., 1987).

Живко Тодоров
14 мар 2017 13:54

Г-жо Цветкова, точно родители, които като вас в тъпотата си отказват да ваксинират децата си, сега ги оплакват - в съседна Румъния върлува морбили, което от септември досега е причинило смъртта на 17 деца! Нито едно от починалите не е било ваксинирано. Пък после пак някой да ходи да разправя, че сапунът и водата всъщност ни били спасили от опасните зарази.. https://medicalxpress.com/news/2017-03-measles-outbreak-romania-children.html

Пълен абсурд! Кой раздава дипломи на лекари, които са обърнали българските болници в концлагери? С каква категоричност се проповядва ваксинирането на недоносени бебета, чиято имунна система е недоразвита и не се знае как ще реагира!!!! Нямам думи! Пък и приветствия от лекари за добрия съвет! Безумия, пълни! На чуждия гръб и 100 тояги са малко! Някой чете ли научни трудове и изследвания?? Някой актуализира ли знанията си въобще, че да се правят такива препоръки??? Словесни диарии, подкрепени солидно от фарма индустрията! Как може да спите спокойно не знам!

Здравейте,Проф.Слънчева!Приветствам Ви за изключително точната и аргументирана информация за имунопрофилактиката и ваксинацията на най- уязвимата възраст на децата-недоносените.!.Аз съм педиатър с много дълъг стаж и в моята практика съм прилагала навтременното имунизиране на децата,не съм имала усложнения при спазване на всички условия и категорично заявявам,че аутизмът не е свързан с ваксините.Добрият лекар познава добре своите малки пациенти и техните родители ,ползвайки знания и опит,винаги може да убеди близките от голямата полза от всички ваксини не само за тяхното дете,но и за цялата нация,за да няма тежки усложнения от опасни болести и от епидемии.Браво,Проф.Слънчева! С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-10.03.2017г.

БРаво, професор Слънчева! Вие първа казвате истината за недоносените и ваксините - това внушение - за двата месеца - трябва обаче да се изкорени от всички педиатри. Крайно време е знаещите по въпросите на имунопрофилактиката да излизат в публичното пространство далеч повече от самозванците против ваксините. Спешно е да възродим имунопрафилактиката, иначе е тръгнала да загива - необосновано. Масово младите хора отказва имунизациите за децата си.