Публикация

Проф. Горчев: След 4 инвитро опита шансовете за бебе намаляват

Проф. Горчев: След 4 инвитро опита шансовете за бебе намаляват

В България все още не се отчитат рисковете от процедурите, изтъкна онкогинекологът


снимка: МБАЛ "Св.Марина" - Плевен

Безлимитното финансирането на инвитро процедурите от страна на държавата е един много добър пробив в здравеопазването.

Това коментира онкогинекологът проф. Григор Горчев пред БНТ. Според него така ще се даде шанс на много хора да станат родители. 

Процентът на стерилни двойки в България е много голям. Не само женският, но и мъжкият фактор е от значение“, подчерта проф. Горчев.

Според него максималният брой опити за инвитро зачеване е четири, шансовете за успех след това намаляват.

Вчера стана ясно, че държавата ще осигури безлимитен ресурс за инвитро, като Фондът за асистирана репродукция ще финансира неограничен брой опити за зачеване, след преценка по медицински показатели.

Проф. Горчев не изключи възможността от злоупотреби на лекарите, които се занимават с инвитро, но според него тук въпросът е вече на регулация. За него е важно правилата да бъдат много точни и ясни, да бъде запазен стандартът.

Определено е коя жена е подходяща за инвитро процедура – двойка, в която има мъжки стерилитет, при ендометриоза или е налице проблем с тръбите (т.нар. тубарен фактор)“, поясни онкогинекологът и подчерта, че в България все още не се отчитат рисковете от инвитро процедурите. 

Не веднъж съм оперирал жени с ракови заболявания – основно рак на яйчника, рак на матката, които дълго време са правили инвитро процедури. 

По въпроса дали причината е инвитро стимулацията, или някаква друга -  може да се спори, но е факт, че това го има. За мен по-правилно, по-етично е много внимателно и професионално да се избират пациентите за този тип стимулация, защото могат да се получат тежки усложнения. За жалост колегите, които се занимават с асистирана репродукция, не могат да ги видят, пациентките идват при нас и понякога сме затруднени с решението на онкологичния проблем“, каза още проф. Горчев.

Той апелира да се работи в интерес на пациента. 

Коментари