Публикация

Проф. Илко Гетов: Няма да има недостиг на лекарства по празниците

НЗОК обяви, че ще се разплати с аптеките до края на годината


Няма да се стигне до липса на лекарства по празниците, увери пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов

Ден по-рано от съюза предупредиха за проблем с лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК, след като Касата реши, че ще изплати 10 на сто от сумите на аптеките, дължими за ноември. 

„Става въпрос за отчетния период 1-15 ноември, който е отчетен в НЗОК и е дължим за плащане 19-и, 20-и, 21-ви декември, съгласно договора, който се сключва между аптеките и РЗОК. За цялата страна за амбулаторно лечение фиксажът е една сума от порядъка на 31 милиона лева, която трябва да бъде платена в рамките на този тридневен срок“, обясни проф. Гетов.

Според него съгласно разчетите на Касата, още от началото на месец октомври било ясно, че този период е трудно да бъде платен в цял размер, тъй като се дължат пари за лекарства за онколечение на болниците. Още тогава от съюза на фармацевтите започнали да преговарят за частично заплащане на този период, както се е случвало в последните 4 години.

По-късно в сряда беше решено да бъде платено дължимото до края на годината.

„Първо, предполагам, че уговорката ще бъде спазена и ще бъде платено на аптеките тази част от сумата, която е договорена. Не очаквам да има каквито и да било проблеми със снабдяването с лекарства по празниците, тъй като ние веднага разпространихме съобщението и съответно нямаме отрицателна реакция от нашите колеги“, коментира проф. Гетов.

В същото време собственици на аптеки обявиха, че пациентите са в риск, тъй като чакат за месечните си лекарства, които те няма как да доставят, докато Здравната каса не им се издължи, показа репортаж на Би Ти Ви.

Пепи Минева, което има аптека в малко населено място посочва, че всяка година се случва един и същ проблем, който вече е станал хроничен. По думите й фармацевтите нямат сила да протестират, но искат да изкажат опасенията си, че пациентите са в риск. В нейната аптека и в момента петима души си чакат лекарствата, които тя няма как да им достави, защото НЗОК не й е платила 15 хил. лв.

Мирослав Дъбов, който има аптека в с. Звъничво коментира, че е блокиран от склада за лекарства и не може да си снабди пациентите. Касата му дължи 2000 лв., което за малка аптека е проблем.

 

 

Коментари