Публикация

Проф. Кипрос Николаидес: Българските бременни са подложени на изключителен терор под формата на грешна информация

Световноизвестният специалист по фетална медицина проф. Кипрос Николаидес извърши в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ две уникални вътреутробни операции по фетална хирургия


Качествен скрининг на първия триместър от бременността – това заслужава всяка българска жена. Нека българските бременни изискват от държавата и от правителството онова,  което им се полага. Те заслужават  качествен скрининг от най-висок стандарт. В момента цари пълен хаос, една анархия и много жени се оказват подложени на терор във вид на странна, погрешна информация, която се подава под логото на Фондацията за Фетална медицина. Всъщност Фондацията за Фетална медицина държи нещата да бъдат подредени и опростени и българските жени да получават систематизирана и правдива информация. Бременните в България заслужават и трябва да получават възможност за ганетично скринингово изследване през първия триместър от лекари, които знаят как се прави това.В България има много добри, обучени специалисти.“ - заяви на пресконференцията, провела се в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ проф. Кипрос Николаидес, ръководител на центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон –  първият по рода си специализиран център във Великобритания и най-големия такъв в света.

Професор Николаидес извърши две уникални вътреутробни операции - първата беше на диафрагмална херния посредством поставянето на балон катетър. Хирургичните интервенции бяха предавани на живо чрез телевръзка и можеха да бъдат проследени в реално време от конферентната зала на медицинския център. Въпреки поставянето на упойка на плода при първата операция, той не остана в състояние на абсолютен покой, което наложи повторно поставяне на анестезия. Операцията беше завършена успешно благодарение на високия професионализъм и отличната подготовка и колаборация на екипа специалисти. По време на операциите световноизвестният медик разясняваше подробно всеки един етап на извършваните процедури.

Вижте във видеото уникалната вътреутробна операция на диафрагмална херния посредством поставянето на балон катетър:


Професор Кипрос Николаидес  е един от основоположниците на феталната медицина, който за пръв път е приложил редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Неговата школа е подготвила и сертифицирала специалисти по фетална медицина, работещи във водещи лечебни заведения в Европа, САЩ и Азия, като сред неговите ученици са водещите специалисти по фетална медицина в България : д-р Петя Чавеева, извършила първите вътреутробни операции в България, както и д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова, едни от основателите на българската Асоциация по майчино-фетална медицина. 

Специалистът подчерта, че България разполага с големи професионалисти и една от най-добрите бази в света, като допълни, че в Лондон продължават обучението си по фетална медицина способни български лекари. Проф. Николаидес се обърна към всички български жени с призива да настояват пред правителството, пред министър-председателя, пред парламента да провеждат политика, която би заставила генетиците да спазват елементарните правила на поведение.

"Аз знам, че нищо не знам" - тези думи на древногръцкия философ Сократ са максимата, която Кипрос Николаидес следва през целия си професионален път, сподели самият той.



Коментари

ВСИЧКО ТОВА ,КОЕТО СЕ ПИШЕ Е ВЯРНО.НО АЗ КАТО ПЪРВО БРЕМЕННА  ПРЕЗ 1975 Г СЪМ ПОЛУЧАВАЛА ЙОД В ЖЕНСКАТА КОНСУЛТАЦИЯ БЕЗПЛАТНО ИНТРЕСНО ЗАЩО СЕ ЗАБРАВИ ВСИЧКО ТОВА?ПО ОТНОШЕНИЕ НА АНТЕНАТАЛНО ИНТРАУТЕРИННО ИЗВЪРШЕНИ ИНТЕРВЕНЦИИ  ПРЕДИ 35Г В МАЙЧИН ДОМ=СОФИЯ  ИМАШЕ ЕДНА Д-Р ВАСИЛЕВА ,КОЯТО ПРАВЕЩЕ ИНТРУТЕРИННА ХЕМОТРАНСФУЗИЯ ПРИ RH KOНФЛИКТ . ТАКА ЧЕ ИМАМЕ ИСТОРИЯ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ

Не грешна, а въобще отсъствие на важна информация. «Предотвратяването на йоддефицитните заболявания е толкова леко, че раждането даже на едно дете с мозъчни проблеми поради тази причина се явява престъпление.» (Анри Лабиусс, УНИЦЕФ, 1978) - епиграф към книгата «Повест за йодния дефицит» Basil S. Hetzel, 1989. ПРЕЗ 1990 година СЗО провъзгласява дефицита на йод като критически значим и глобален проблем, касаещ здравето на всички слоеве население. Най-опасните заболявания, предизвикани от недостатък на йод в организма са: мъжко и женско безплодие, спонтанни аборти, раждане на недоносени или мъртви деца, раждане на деца с тегло под нормата, глухонемота, умственна изостаналост, остри психични заболявания, кретинизъм. В КРАЯ на 1989 година в Ню Йорк лидерите на почти всички държави се обединяват в името на по-добър живот за децата и приемат Международна конвенция за правата на детето. От българска страна Конвенцията за правата на детето е ратифицирана от ВНС на 11.04.1991 година (Държавен вестник №32 от 23.04.1991) СЪГЛАСНО тази конвенция всяка бременна има право на ЕЖЕДНЕВНА адекватна употреба на йод (200 мкг йод) за обезпечаване на безпроблемна бременност и раждане на физически и умственно здрави деца, и всяко дете има право на ЕЖЕДНЕВНО адекватно снабдяване с йод (до 2-годишна възраст нормата е 90-100 мкг йод, за недоносените - двойно повече) за обепечаване на нормалното му развитие, за пълноценен живот и репродуктивно здраве. До 2-годишна възраст усилията за отстраняване на мозъчни нарушения при новородените са най-ефективни. ПРЕЗ 2007 година в "Public Health Nutrition" са публикувани нови препоръки на експертна група на СЗО и ЮНИСЕФ по профилактиката на йодния дефицит при бременни и кърмещи жени - увеличават препоръчителната доза на йод за бременни от 200 мкг на 250 мкг - "за да бъдат предотвратени нарушения в развитието на мозъка при бъдещите поколения деца в цял свят». ЖЕНА с дефицит на йод (хипотиреоза) трудно може да забременее. Статистиката показва, че такива случаи са само около 0,3%. При половината от тях бременността завършва със спонтанен аборт, а останалите раждат деца с физически и умствени, а в бъдеще и репродуктивни проблеми. По-долу е съобщение за проверка на йодния статус на бременни жени в България, ограничено неизвестно защо в рамките на 2 и 3 триместър, когато йодната профилактика е от много голямо значение именно през първия триместър. Информация за проведените изследвания съгласно Заповед на МЗ № РД -28-204/19.11.2012 година: http://ncphp.government.bg/files/Duleva_IDD_NCPHA.pdf показват, че «адекватен йоден прием и йоден хранителен статус се наблюдава на популационно ниво при 39.2% от бременните жени във втори и трети триместър», и че има «относително висок дял на бременни жени с ниски нива на ексретиран йод в урината – 40%, което определя дефицитен йоден статус».