Публикация

Проф. Щерев: Жените трябва да забременяват до 24 г.

Проф. Щерев:   Жените трябва да забременяват до 24 г.

Броят на двойките с репродуктивни проблеми не се увелича, проблемите идват от това, че късно се тръгва към бременност и раждане, заяви бащата на инвитрото в България


 

"Не е вярно, че се увеличава броят на двойките, които не могат да имат деца. Проблемите тръгват оттам, че твърде късно се тръгва към забременяване. Оптималната  възраст за раждане е между 18 и 24 г., а жените идват на 30-40 г.", заяви проф. Атанас Щерев, консултант по репродуктивна медицина към Медицински комплекс "Д-р Щерев". 
Над 300 водещи специалисти от Европа споделят опит и демонстрират нови тенденции в областта на репродуктивната медицина София хотел Балкан в рамките на X симпозиум по медицина. За десета поредна година Институтът по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“ организират авторитетния научен форум, който привлича водещи български и чуждестранни специалисти по репродуктивна медицина, гинекологична онкопрофилактика, оперативна гинекология, фетална медицина, акушерство и неонатология.

Проф. Щерев се позова на европейско проучване, според което  първичният стерилитет, свързан с тотална невъзможност на  жените да забременеят,  е 6%. Тази статистика важи и за Франция, и за България, а и за други страни. Населението, което тръгва към бременност и раждане обаче фатално застарява. Заради променените социални условия жените днес учат до 28-30 г., след това искат да се реализират професионално и идват на 30-40 г. да раждат, което вече е проблематично, изтъкна проф. Щерев. 

"Жената може да бъде млада и красива и на 50 г., и на 60 г., но след 30-ата си година тя е в напреднала репродуктивна възраст", коментира д-р Щерев. Това означава, че започват дегенеративни процеси, които жените забелязват по бръчките, а лекарите по яйцеклетките, които започват да стареят.

Има и физиологични обстоятелства, които са предпоставка за проблеми. Първата менструация на нашите прабаби е била на 17-18-годишна възраст, а сега е на 12,5 г.  Те са имали много по-малко менструации в живота си, а днешната жена има над 300 менструации, което не е физиологично, каза проф. Щерев. 

По време на форума се  представят различни техники за оперативно вмешателство, които се излъчват директно от клиниката на д-р Щерев и на д-р Максим Малинов. Доц. Паола Пиомбони от Катедрата по молекулярна медицина, University of Siena, Италия, представи нов химически метод, при който се отделят по-добрите сперматозоиди. Очаква се този метод да дава по-добри резултати.

"Трябва да активираме дейността си, да бъдем в синхрон със здравните политики в ЕС и трябва да дадем повече образование на акушерките и медицинските сестри за самостоятелна творческа работа в медицинската професия", коментира д-р Щерев.

Една от новостите, акцент на форума, е в областта на стимулацията на менструалните цикли с лекарства. Представен беше нов вид медикаменти, които стимулират яйчниците за производство на яйцеклетки. Новите лекарства обаче са с различен състав от досега прилаганите, което ги прави по-щадящи жената и по-ефективни.

Водещи компании представиха широка гама от продукти включително и най-новите си предложения на пазара.

 

 
 



 

Коментари