Публикация

Проф. Вл. Пилософ: Срещу мен се води организирана кампания

Той опроверга твърденията, че се подменят решения във Фонда за лечение на деца


От 21 април досега всички деца, които е трябвало да заминат за лечение в чужбина, са го направили, а останалите са получили подкрепа в България. Не отговарят на истината твърденията, че са подменяни решения на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, че има забавяне на преписките, че директорът прави каквото си иска.

Това заяви директорът на институцията проф. Владимир Пилософ пред БНТ.

Той определи обвиненията срещу него за подмяна на решения, медицински експертизи и забавяне на протоколи като явно организирана кампания, но с ограничен репертоар. 

Във Фонда за лечение на деца за пет месеца са разгледани над 800 заявления, подчерта проф. Пилософ.

За по-малко от седмица в Обществения съвет на фонда бяха подадени четири оставки. Заради несъгласие с ръководството вчера обявиха, че напускат Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, и журналистката Милена Златкова, представител на частните медии. Миналата седмица от съвета се оттеглиха Десислава Хурмузова от инициативата „Спаси, дари на...“ и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева.

„Администрацията на фонда е 8 души, заедно с мен. Какво да правим първо? - да отговаряме на членовете на Обществения съвет, да движим преписките, за да могат всички деца да заминат там, където трябва и да получат каквото трябва...? Има и по-добри примери - има членове на Обществения съвет, които заради някакъв проблем дойдоха на място, седнахме, огледахме и се оказа, че няма проблем. Окончателните решения в крайна сметка се подписват от директора. Той носи пълната отговорност за това, което е написано там“, поясни проф. Пилософ.

Той отбеляза, че е възможно някъде да бъде допусната грешка. 

„Това не означава, че някой подменя. От 80-90 деца имало една-две фактически грешки, просто технически направени - ами, нали там е оригиналната преписка?! Вчера получих уверение, че нашата информационна система ще заработи и тогава подобен род грешки ще бъдат минимални или почти няма да ги има. Никой не си задава този въпрос, че ние работим ръчно - просто няма информационна система“, подчерта директорът на фонда за лечение на деца.








Коментари