Публикация

Проф. Здравко Каменов: Намаляването на теглото и физическата активност може да обърнат ранния диабет

Проф. Здравко Каменов: Намаляването на теглото и физическата активност може да обърнат ранния диабет

Ако преддиабетът е открит навреме, е съвсем възможно да се предотвратят  опасни усложнения


Около 30% от диабетиците в България все още не знаят, че са болни, защото не им е поставена диагноза. Според Световната диабетна федерация в световен мащаб това са около половината от диабетиците, обясни проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска“, пред здравни журналисти в резиденцията на британското посолство в София.

Проф. Каменов представи инициативата „Ранни стъпки в борбата с диабета“ и приетата в края на миналата година Берлинска декларация за предприемане на общонационални ранни действия срещу заболяването. Инициативата е организирана от АстраЗенека в партньорство с Международната диабетна федерация. 

На обучението „Часът на диабета“ присъства и британската посланичка Ема ХопкинсНа обучението „Часът на диабета“ присъства и британската посланичка Ема Хопкинс (на снимката), която предостави градината на резиденцията за демонстрация на урок по йога, препоръчвана от специалисти като част от превенцията и контрола на диабета.

В световен мащаб 1 от 11 възрастни  страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на заболяването. Ако не се предприемат незабавни действия, се очаква до 2040 г. хората, живеещи с диабет, да се увеличат с 227 млн. (от 415 млн. през 2015 г. до 642 млн.), което е 10,4% от възрастното население на света.

Захарният диабет е болест, до която се достига обикновено през метаболитния синдром и състоянието преддиабет. При преддиабета кръвната захар е по-висока от нормалната, но все още не е достигнала стойностите, които имаме при захарния диабет. 

До 2040 г. се очаква 480 милиона души по света да живеят с преддиабет.  Ако ги съберем с тези, които се очаква да имат диабет – 640 млн. души, се получават 1 млрд. души, които вече ще са в повишен риск, предупреди проф. Каменов.

Състоянието преддиабет крие много сериозни сърдечносъдови рискове. При него  вече се установяват усложнения, които иначе са типични за захарния диабет. 10 – 20 процента от пациентите с преддиабет  вече имат усложнения.

Важно е да се открие навреме – диабет тип 2 е предотвратим

Хубавата новина е, че голяма част от пациентите със захарен диабет би могло и да не се разболеят от него, ако се вземат съответните превантивни мерки, защото диабет тип 2 е предотвратимо заболяване. На фона на цялата песимистична епидемиологична картина това е лъч светлина и тук трябва да бъдат насочени всички усилия, за да не се допусне развитието на захарния диабет, изтъкна проф. Каменов. 

Проф. Здравко Каменов говори за диабета пред здравни журналисти
Проф. Здравко Каменов говори пред здравни журналисти

Заболяването е много коварно, защото започва неусетно – повишената кръвна захар не боли. До момента, в който бъде поставена диагнозата, половината от хората са развили поне едно усложнение.  Става въпрос за фазата на преддиабета и за недиагностицирания захарен диабет, през който се развиват усложненията. Именно усложненията са тези, които увреждат значително, намаляват качеството на живот и водят до преждевременна смърт. Например един мъж на 50 години, който има захарен диабет, ще живее 6 години по-малко.  Ако той има и сърдечносъдово заболяване,  годините стават 12.

От една страна, усложненията водят до големи проблеми за здравето на пациента и на хората около него. От друга, това са огромните разходи. Именно усложненията са тези, които поглъщат най-голямата част от финансовите ресурси на здравните системи.

Промяна в начина на живот при преддиабет

Промяната на начина на живот без медикаментозно лечение може да доведе до връщане на стойностите на кръвната захар при преддиабет и ранен диабет, обясни професор Каменов. Много типичен пример е 120-килограмов човек, на когото откриват повишена кръвна захар. Той се включва в програма за намаляване на теглото. Самата редукция на теглото трябва да е методично добре осмислена и в контекста на физиологията и на медицинските препоръки. Ако пациентът свали например 20 килограма и успее да задържи това тегло, той може и да не развие захарен диабет. Общоизвестно е, че проблемът е не да се свали теглото, а след това то да се поддържа, подчерта специалистът. Ако нещата се хванат в началото, процесът е обратим, затова е толкова важна ранната превенция.

Диабетът обикновено идва с повишено артериално налягане и с нарушен липиден профил. Ако намалим теглото, най-вероятно  всички тези изменения ще се върнат към нормалните си нива -това е показано в много изследвания. Артериалното налягане се нормализира, липидният профил се подобрява, тестостеронът при мъжете се покачва.

Важен е типът затлъстяване

Намаляването на теглото е  комплексен механизъм. Важно е какъв е типът затлъстяване. Ако е от т.нар. женски тип – в ханша и бедрата, а талията е по-тънка, то носи нисък метаболитен риск и съответно по-малък риск за сърдечносъдови заболявания. Това е добрата новина. Лошата е, че този вид затлъстяване се лекува по-трудно. Затова жени, чието тяло има формата на круша или амфора, свалят по-трудно килограми, като свалят обикновено в горната част на тялото. При т.нар. мъжки тип затлъстяване, при което то е в областта на пояса, във формата на ябълка, килограмите се свалят по-лесно, но там сърдечносъдовият риск е доста по-висок.

Свалянето на килограмите само по себе си вече е доста добро постижение. Трябва обаче също така да обърнем внимание на храненето и особено да ограничим яденето на сол, за да няма хипертония. Храната не трябва да се соли допълнително, а най-добре солницата изцяло да изчезне от масата. Така ще намалим консумацията на сол до 2 – 3  гр на ден.  Приемът на фибри също е важен. Необходимо е да има 14 гр. фибри на 1000 килокалории на ден.  Алкохолът трябва да бъде ограничен, защото има голяма енергийна стойност, съветва проф. Каменов.

Урок по йога в градината на резиденцията на британското посолство
Урок по йога в градината на резиденцията на британското посолство

Колко захар е допустима

В момента нямаме категорични препоръки за баланса на отделните елементи на диетата – въглехидрати, мазнини и белтъчини. При всички случаи съветваме диабетиците да приемат колкото може по-малко чиста рафинирана захар и  да ограничават продукти като торти и шоколади.  В Берлинската декларация експертите се обединяват около обща цел за намаляване с 10% на приема на захар от всеки индивид до 2020 г.

Не е определена някаква конкретна стойност на въглехидратите, която не трябва да преминаваме. Те представляват около половината от калорийния ни внос.

Особено голям проблем са газираните напитки, в които има много захар. Тя обаче не е най-големият проблем. Подобни напитки съдържат фосфати, които са доста вредни и затова трябва да се ограничават.  

Какъв вид захар да консумираме? Някои казват, че фруктозата, която се съдържа в плодовете и в меда, е по-полезна.  За съжаление, еволюционно погледнато, ние сме по-уязвими от страна на фруктозата, отколкото от глюкозата, защото нашият организъм има защитни механизми да се справи с глюкозното претоварване. Фруктозата обаче има 10 пъти по-мощен гликиращ ефект в сравнение с глюкозата. Така че, от една страна, говорим за калориен внос, от друга страна говорим за биохимични процеси, които се случват след това. Един от основните механизми при диабетните усложнения е именно това неензимно гликиране.  

По отношение на изкуствените подсладители личното становище на проф. Каменов е, че ако не се прекалява с тях, те не могат да нанесат някакви сериозни щети на организма.

Промяната на стила на живот въз основа на физическата активност и диетолечението трябва да доведе до редуциране на теглото.  Това е начинът да се избегне захарния диабет, смята  проф. Здравко Каменов.

Автор Петя Дикова

 

Коментари

"Трябва обаче също така да обърнем внимание на храненето и особено да ограничим яденето на сол, за да няма хипертония." И ОТКЪДЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ ДНЕВНАТА НОРМА НА ЙОД, уважаеми професоре, който ЙОД е стратегически необходим за пълноценното здраве на организма? Или Вие продължавате да считате, че дефицит на йод в България е имало допреди 50 години? И в двата случая на диабет причината е в нарушената обмяна на веществата, като следствие токсините в организма се увеличават. За пълноценната обмяна веществата трябва да е пълноценна дейността на щитовидната жлеза. За това е нужен безопасен йод - ежедневно постъпващ с храната и водата, в зависимост от възрастта от 90-100 мкг за малките деца от момента на раждане, до 150-250 мкг за възрастни, бременни и кърмещи жени. За безопасна експертите на СЗО считат 1000 мкг йод. И вместо да плашат хората с излишен йод, лекарите трябва да напомнят за ежедневната нужда от този микроелемент, защото от състоянието на щитовидната жлеза зависи здравето на целия организъм. Но ако в страната един ендокринолог носи отговорност за здравето средно на 20 000 души, а детски почти няма, то тогава числото на страдащите, за съжаление, ще расте.. При захарен диабет ТИП 1 става въпрос за понижено изработване на инсулин от ендокринните клетки на панкреаса, предизвикано от разрушаването на тези клетки под влияние на патогенни фактори – вирусни инфекции, паразити, стрес и др. Това се случва при слаба имунна система независимо от възрастта, но напоследък расте числото на болните деца и младежи до 30 г. При захарен диабет ТИП 2 панкреасът изработва инсулин, но клетките в организма не го възприемат, защото при затлъстяване се променя структурата, количеството и функциите на рецепторите на мембраната. Рецепторите губят способността за взаимодействие с хормона. Ръст на мастните клетки, затлъстяването на хората - всичко това се провоцира също от натрупаните в организма токсини.