Публикация

Профилактика на йоддефицитните заболявания

Най-честата проява на йодния дефицит е увеличаването на щитовидната жлеза, известно като гуша.


Йоддефицитните са едни от най-разпространените неинфекциозни заболявания сред хората. При повече от 1,5 милиарда жители на Земята съществува повишен риск от недостатъчна употреба на йод, 665 милиона души имат увеличена щитовидна жлеза, а при 43 милиона има изразена умствена изостаналост поради ограниченото количество на този елемент в организма.

Йодът е микроелемент, активно участващ в обмяната на веществата и регулира дейността на вътрешните органи. Той е и съставна част на хормоните на щитовидната жлеза. Недостатъчното му постъпване в организма води до снижаване синтеза на хормоните и развитие на сериозни заболявания.

Най-честата проява на йодния дефицит е увеличаването на щитовидната жлеза, известно като гуша. Тя е предразполагащ фактор за появата на много заболявания – повишава се честотата на вродения хипотериоидизъм (микседем) и може да се стигне до необратими увреждания на плода и новороденото, водещи до умствена изостаналост.

Дефицитът на йод обуславя снижаването на интелектуалния потенциал на децата в зоните с подчертана недостатъчност на този елемент, като засегнат не е единствено мозъкът, а и слухът, зрителната памет, речта. Недостатъкът на йод може да окаже влияние на жизненоважни органи и да доведе до задържане на физическото развитие.

Лидер по съдържание на йод в природата са морските водорасли. На второ място са морската риба и морските продукти. Много йод се съдържа в рибеното масло.
Друг ефективнен метод на профилактика е приемът на йод чрез най-разпространените хранителни продукти – готварска сол, хляб, вода, мляко.

Използването на йодирана сол е най-сигурният щит срещу множеството заболявания. Солта е единственият минерал, който се добавя в храната непосредствено, но може да даде положителни резултати само, ако съдържа необходимото количество йод. Използването на йодирана калиева сол е за предпочитане.

През последните години популярност спечели друг метод за профилактика на йоддефицитните заболявания – производството на йодирани хлебни изделия.

Коментари