Публикация

Прокуратурата повдигна обвинения на здравния министър, заплашвал с уволнение

Прокуратурата повдигна обвинения на здравния министър, заплашвал с уволнение

Д-р Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“


Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той заплашил с уволнение директор на ведомствена изпълнителна агенция, ако не назначи посочен човек за свой заместник.

Министърът е с мярка за неотклонение „Подписка“, съобщават от държавното обвинение.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че потърпевша е директорката на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова.

Разследващите са установили, че на 20 февруари в здравното министерство д-р Семерджиев се е срещнал с нея и й казал кого да назначи за заместник-директор на ИАЛ.

Доц. Стоименова извършила проверка и установила, че препоръчаният от министъра човек е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването, и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията.

Седмица по-късно посоченият от д-р Семерджиев човек отишъл в агенцията. Там се срещнал с директорката на ИАЛ, която му обяснила, че бизнесът му би го поставил в конфликт на интереси, ако заеме позицията.

На 24 март в разговор с доц. Стоименова д-р Илко Семерджиев на висок тон й отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще я уволни. 

Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“, заявил министърът и допълнил, че не се интересува от моралните задръжки на директорката по повод конфликта на интереси и че няма да я слуша нито секунда повече, допълват от прокуратурата.

 „Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели очевидци на този разговор“, каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и допълни, че общо четирима души са разпитани досега по делото.

Изискани са и са приобщени и документи. От събраните до този момент доказателства колегите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер, което е престъпление против реда на управление“, уточни Румяна Арнаудова.

Коментари