Публикация

Психиатърът д-р Хр. Кожухаров: Няма „нормално пиене”

"За България е характерна фразата "нормално пиене", като под това се разбира по 50 - 100 г твърд алкохол всяка вечер. Според мен не съществува понятие "нормално пиене”, заяви за health.bg д-р Христо Кожухаров от болницата "Св.Марина" във Варна.


"За България е характерна фразата "нормално пиене", като под това се разбира по 50 - 100 г твърд алкохол всяка вечер. Според мен не съществува понятие "нормално пиене", заяви за health.bg д-р Христо Кожухаров от болницата "Св.Марина" във Варна.

"Трябва да се гледа не само количеството, но и до какво води пиенето. Имам пациенти, които не пият по много, но алкохолът им замества всички останали удоволствия. Това вече е проблем.
Иначе развитието на алкохолната болест е такова, че в началото виждаме повишаване на влечението към чашката.
Ако преди зависимостта си пациентът е пиел по едно-две питиета, след време техният брой се увеличава. Следва фаза на задържане на количеството, а после спад. Затова често хората казват за хроничните алкохолици, че се напиват от съвсем малко. Това всъщност е фаза от развитието на алкохолизма", каза д-р Кожухаров.

Той коментира и зачестилите случаи на алкохолни отравяния след децата и юношите: "Нашите ученици опитват марихуана и алкохол за първи път още на 10 - 11 г. На 12 - 13 г. те вече си имат алкохолни гуляи, заради които попадат в токсикологията."





Коментари