Публикация

Д-р Цветеслава Гълъбова с гневно писмо до президента

Д-р Цветеслава Гълъбова с гневно писмо до президента

За психично болните у нас не се мисли, смята директорката на психиатричната болница в Нови Искър


Д-р Цв. Гълъбова: За психично болните у нас не се мислиЗа психично болните пациенти не се отделя и 1/10 от сумата, която се отделя за охрана на политици. 

Това заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър, пред Нова телевизия. 

Тя написа във Фейсбук гневно писмо* до президента Румен Радев, в което го пита защо не се отпускат нужните 315 хиляди лева за подобряване енергийната ефективност на две от сградите на болницата, където се лекуват 130 болни. 

За психично болните у нас не се мисли. Те не са на дъното на таблицата, те са извън таблиците. При нас всичко е втора употреба - линейката ни, която е 1998 г., служебната кола“, изтъкна д-р Гълъбова.

Дограмата на здравното заведение е от 1949 г. и на места вече е изгнила. Миналата година от Регионалната здравна инспекция са издали предписание тя да се подмени. Специалист е подготвил т.нар. апликационна форма за подобряване на енергийната ефективност. От здравното министерство неофициално са отговорили, че ще се „търсят пари по някакви проекти“.

Преди зимата прозорците, които не се затварят, са били заковани. За ток и за нафта са платени хиляди левове. 

Ние топлим ливадите“, каза д-р Гълъбова пред камерите на телевизията и допълни, че предишната зима е била тежка за пациентите, като температурите в стаите понякога не са надхвърляли 15 градуса. В коридорите е било още по-студено. На болните са раздадени по няколко одеала.

Положението във всички 12 психиатрични болници в страната е подобно. Психичното здраве не е приоритет“, отбеляза директорът на лечебното заведение в Нови Искър.

За пореден път тя подчерта, че мястото на здравното заведение е в София.

„Идването тук е трудно дори с кола. Много отдавна в Европа психично болните не се лекуват в изолирани лечебни заведения, а на места, близки до тяхната среда. 
Преместването на болницата в столицата ще бъде малка стъпка в реформата на психиатричната помощ, която трябва да се случи в следващите 5-10 години
“, допълни д-р Цветеслава Гълъбова.
_____________
*Писмото е публикувано вчера в социалната мрежа. В него се казва:
„Отворено писмо
До г-н Румен Радев,
Президент на Република България
Уважаеми г-н Радев,
Обръщам се към Вас с въпрос защо и най-вече до кога ще бъдат държавно охранявани /доколкото НСО е служба към Вас/ лицата Делян Пеевски, Ахмед Доган и Цветан Цветанов. Питането ми е в качеството ми на съвестен данъкоплатец, който се интересува как се харчат неговите пари. В същото това качество, но и като директор на държавна болница, пък питам защо не се отпускат нужните за лечебното заведение 315 хиляди лева за подобряване енергийната ефективност на сградите, където се лекуват ПСИХИЧНО БОЛНИ! Неофициално от МЗ ми отговориха, че ще се „търсят пари по някакви проекти“?!? Питането ми е защо за моите болни, които не са в дъното на таблицата, ами са извън всякакви таблици, се търсят пари по „някакви проекти", а за безценните животи на визираните от мен лица, а има и други подобни, се отделят милиони годишно. Ами като се чувстват толкова застрашени - да си наемат охрана, да си я плащат и да се пазят от всенародната любов. 
Кога най-после ще обърнем пирамидата, г-н президент?”

_______________

Целия разговор с д-р Гълъбова вижте във видеото по-долу.

Коментари

Чудя се какво общо има Президентът с която и да е болница. Въпросната е 100% държавна собственост - значи да търси министъра. А що се отнася до Президента - той може да разпределя само собствения си бюджет /който, впрочем, никак не е малък за тази протоколна институция/.