Публикация

Проф. Момеков: Ресвератролът припомня на туморната клетка, че може да умре (видео)

Проф. Момеков: Ресвератролът припомня на туморната клетка, че може да умре (видео)

Той е не просто антиоксидант, той мобилизира нашите ендогенни антиоксидантни защитни системи, обяснява проф. Георги Момеков


Ресвератрол е антиоксидант, който е обект на интензивни проучвания подобно на някои други растителни полифеноли, обяснява проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател във Фармацевтичния факултет на МУ, София.

Много вещества са мощни антиоксиданти, но те не могат да реализират полезни ефекти, защото при тях отсъстват специфични механизми. За сравнение, ресвератролът не е просто антиоксидант, а вещество, което има специфични клетъчни мишени. Те му позволяват да модулира процесите на възпаление, на канцерогенеза и на някои други патологични състояния.

Много от канцерогените, с които ние контактуваме – било в урбанистичната градска мръсна среда с изгорели газове и с тежките метали във водите, било в храните, много от тези вещества по начало попадат в нетоксичен вид в нашето тяло и там претърпяват някаква ензимна трансформация. Т.е. понякога нашите ензимни системи, за съжаление, стават наши врагове, като превръщат един проканцероген в същински канцероген.

Програмирана клетъчна смърт

Тогава, когато вече са възникнали някакви единични увредени клетки, те могат да бъдат потискани със супресивни средства. Има пропускателни точки в клетъчния цикъл, наречени check point, в които клетката прави самоанализ. И когато той покаже, че има чувствителни увреждания, които я правят потенциално опасна, тази клетка се самоубива изключително „културно“ чрез процес, наречен апоптоза. За туморните клетки, от друга страна, е характерно, че имат висока пролиферативна активност – т.е. те са много чувствителни към сигнали, които ги карат да живеят и да се делят, а същевременно механизмите на ендогенна програмирана клетъчна смърт при тях са смутени.

Така че понякога вещества, дори в ниски концентрации, са способни да припомнят на туморната клетка възможността да умира, т.е. да я тласнат към този нормален физиологичен акт на клетъчна смърт. Установено е, че едно от тези вещества е и ресвератролът. Той инхибира химична канцерогенеза, освен това е и индуктор на апоптоза.

Ресвератрол е активна съставка на препарата „Ресвирол“.  

Защитни качества на ресвератрола

Резултатите от редица изследвания сочат, че ресвератролът има химиопротективен и противовъзпалителен ефект. Същевременно при него не са документирани някакви специфични странични ефекти.  

Важно е да се каже, че ресвератролът не e просто антиоксидант, а мобилизира нашите ендогенни антиоксидантни защитни системи, обяснява проф. Георги Момеков.  

Още за защитните свойства на ресвератрола вижте в прикаченото видео.

 

Коментари