Публикация

Д-р Марта Дончева: Женските болести не са се променили през годините, но методите на лечение – да

В „женския“ месец разговаряме за първата среща с гинеколога, бременността, ролята на дулата в процеса на раждане, менопаузата , почасовата и еднодневна гинекологична хирургия


 

 

  • Д-р Дончева, променят ли се  с годините типичните женски болести и неразположения? Какви са вашите впечатления като акушер-гинеколог – идват ли жените в последните 2-3 години с по-различни оплаквания в сравнение с преди 10 години например?

Не бих казала, че женските проблеми са се променили през годините, но уверено мога да изтъкна, че възможностите за справянето с тях –да. Технологиите в медицината бързо се подобряват и дават все повече възможности за диагностика и лечение.

 

  • Кога е добре една майка да заведе своята дъщеря на гинеколог за първи път?

Със сигурност след появата на менструация при девойката. Най-честите причини за първа среща с гинеколога в тази възраст са нередовният цикъл, обилното и/или/ миризливо вагинално течение и болката. Това е най-честия повод за първата среща с гинеколог, който ще прецени дали има основания за тревога и нужда отдопълнителни изследвания. Добре е да се знае обаче, че периодът от първата менструация при момичетата до установяването на редовния менструален цикъл може да продължи 2-3 години. Майките не бива да се притесняват излишно. При тийнийджърките може да се появи засилено вагинално течение, което най-често е нормално.

Не трябва да се бърза с първия преглед, освен ако самото дете не се оплаче и не поиска помощ. Закъснението на мензиса в тази възраст не трябва да ви паникьосва. Майките единствено трябва да са сигурни че е изключена бременност.

 

  • Кога трябва да се направи  първата цитонамазка?

Първата цитонамазка трябва да се направи след като се започне полов живот.

 

  • А  първата мамография?

В общия случай първата мамография е добре да се направи след 35 годишна възраст. Но , ако жената има наследствена обремененост, е добре първата консултация с мамолог да се състои между 25 и 30 години.

 

  • MClinic e една от малкото клиники, където се извършват гинекологични операции без да се налага пренощуване в болница. Разкажете повече за тази еднодневна хирургия – в които случаи се прилага, кои са предимствата й?

Прекъсване на ранна бременност, пластики на женските органи, конизации, кюретажи по повод на кръвоизлив или нерегулярни кръвотечения , диагностика при проблеми със забременяването и още много други процедури по света се правят извън болницата със или без анестезия.

Минимално инвазивните техники, в частност оперативната и офис хистероскопия, позволяват много точна и обективна диагностика на редица състояния като полипи, миоми, сраствания, септуми и много други. Офис хистероскопията  е процедура, която се извършва буквално „на крак“ и още същия ден може да се върнете в офиса. Тя  може да се направи още при рутинния гинекологичен преглед, тъй като не изисква анестезия, но изключително много допълва диагностиката на кухината на матката, тръбите, маточната шийка и влагалището.

Има дори и нова техника, при която с много голяма вероятност-над 98%, може да се диагностицира проходимостта на тръбите.

Офис хистероскопията позволява и миниинвазивна оперативна намеса, например при отстраняване на полипи, миоми, септуми, сраствания, корекция на маточни малформации и др.

Малко медицински центрове за извънболнична помощ в България могат да предложат на пациентите почасова или еднодневна хирургия.Трябва да са сертифицирани като заведение за хоспитализация до 48 часа, да разполагат с реанимационна и анестезиологична апаратура , операционна зала, както и легла за настаняване след процедурата. MClinic е такъв център и ние извършваме  тези минимално инвазивни операции без откъсване от работния процес и нормалния ритъм на ежедневието – бързо, комфортно и дискретно.

 

Проследявате бременността на много жени. Привърженик ли сте на съвременните искания на някои от тях за водно раждане например? Къде може да се извърши?

В последните дни много се дискутират новите , а всъщност стари според мен насоки на СЗО за прецизиране на медицинските намеси - както медикаментозни, така и оперативни- при раждането.Смятам, че към всяка жена трябва да се подхожда индивидуално, времевият диапазон на някои от фазите на раждането също не е абсолютен. Що се отнася до водното раждане, ще кажа, че водата дава възможност за релаксация, за по-голяма свобода на движенията и позите, които жените естествено искат да заемат. В този смисъл водното раждане е полезно и действа благоприятно на родилния процес. Всеки случай трябва да се обсъжда отделно и да се съобрази с желанието на жената. В София, където практикувам аз, има , за съжаление , само едно място с условия за водно раждане-това е болница „Св.Лазар“, с която имам удоволствие да работя.

     

  • А какво мислите  за ролята на дулата в процеса на бременност и раждане?

    д-р марта дончева - женски болести-бременност-mclinic - менопауза- клиника за жената

Ако бременната жена е по-спокойна и се чувства по-комфортно с дулата, аз смятам, че тя е важна и полезна.Тя е вода в човешки образ. Аз съм работила с дули и ми сее случвало жената да вярва на дулата си повече, отколкото на доктора , дори в критична ситуация. Има за какво да се замислим по този повод.

     

  • Как жената да разбере, че навлиза в  менопауза?

Съвременната жена е доста добре информирана . Тя има определени очаквания във възрастта след 40г. Менопаузата не настъпва внезапно. Тя се предшества от няколкогодишен период. За някои жени той започва по-рано/около40-те /, за други по-късно-след 45-48г. Обикновено най-характерното е прескачането на мензиса. Жената забелязва промяна в характера на менструациите/по-обилни , по-оскъдни или по-продължителни/, усеща се и по-лабилна в емоциите си. Може заради това да се наложи по-често посещение при гинеколога. Тук искам да светна една червена лампа - не трябва да изключваме и възможността от забременяване в този период.

 

  • Започна ли по-голям процент от българските жени да ходи  на профилактичен преглед без конкретно страдание?

Преди прехода държавата провеждаше скринингови програми за профилактика.

Сега такива се провеждат хаотично, в рамките на някакви рекламни кампании или по европейски пограми, които нямат общо с държавната здравна политика/каквато не виждам/. Като погледна самокритично, аз съм част от тази слабост на системата, защото би трябвало всеки лекар да е отговорен, да алармира и да се бори за подобряване здравето на обществото. Аз се грижа за моите пациентки и те в по-голямата си част редовно ме посещават.

Тъжното е , че информираността на пациентите и отговорността за здравето им идва от самите тях и то по повод на вече възникнали сериозни проблеми-визирам кампаниите срещу рака на гърдата и рака на шийката на матката , които са доста закъснели и при вече лоша статистика за заболеваемостта в България.

Все пак мисля, че има и положителни тенденции.

 

  • И накрая – ако трябва да дадете на жените 3 съвета по отношение на тяхното здраве, какви ще са те?

Красотата идва от душата и обратно-радостта и щастието ни правят да отразяваме светлина и здраве.

Първо- да се хранят разумно.

Второ -да се наспиват.

Трето- да се обграждат с хора, които ги обичат и които те самите обичат.

Коментари