Публикация

Кои места крият риск за здравето?


Кортни Смит от списание „Prevention” обяснява защо някои места в заобикалящата среда, например в самолета или собствената ви баня, могат да крият рискове за здравето.

Къде е най-неподходящото място:


Да държите четката за зъби...

До мивката в банята. Самата мивка е безопасна, но тя често е близо до тоалетната чиния, по която се развъждат милиони микроби. Всеки път когато пускате водата, те попадат върху пода, мивката и дори по четката за зъби.

Най-добре е да държите четката в затворено отделение в шкафа в банята.

Да съхранявате обувки, с които сте били навън...

Гардеробът в спалнята. Когато влизате в къщи с обувки, с които сте ходили навън, пренасяте алергени и замърсители. Те се концентрират в антрето и могат да са активни цяла седмица. 

По-добре слагайте обувките в кошница до външната врата или в специален шкаф.

Да заспивате...

Под купища одеала. Естественото падане на вътрешната температура на тялото през нощта предизвиква сънливост. Според специалистите прекаленото затопляне пречи на съня и за да спите спокойно, тялото трябва да излъчва топлината през ръцете и стъпалата.

Преди да си легнете обуйте чорапи. Свалете ги, когато краката ви се затоплят, и извадете едното си стъпало извън завивката.
 
Да оставяте чантата си...

На кухненския плот. Установено е, че на дъното на дамската чанта виреят стотици хиляди бактерии, а при някои тестове са открити и фекални бактерии. Чантите често попадат на мръсни места – на пода на автобуса, под масата в ресторанта, дори на пода на обществената тоалетна.

Слагайте чантата си в шкаф или на стола, само не и където готвите и се храните.
 
Да съхранявате лекарства...

В шкафче в банята. Понякога температурата от парата в банята се вдига над допустимата за съхраняване на лекарствата.

Най-подходящо за целта е хладно и сухо място, като например в килера.

Да използвате слушалки...

В автобуса, влака или метрото. По време на пътуване често слушаме музика със слушалки, за да се изолираме от околния шум, но изследванията показват, че в такива случаи усилваме прекалено много звука.

Учени от Харвард са установили, че когато слушалките се използват при нормални условия, хората пускат музиката на приятна за ухото височина. Когато добавили към записа шум от самолет, 80% от слушащите увеличили звука на музиката до 90 децибела. Такава височина на звука крие опасност от трайно увреждане на слуха.     

Където и да се намирате, не увеличавайте прекалено музиката, за да й се наслаждавате. Ако все пак усилвате звука, използвайте щадящи слуха слушалки.

Коментари