Публикация

Добавки за бременни – в кои случаи и защо?

Добавки за бременни – в кои случаи и защо?

Бременността е един от периодите в живота, свързан освен с голяма радост, също и с много промени. За да остане бъдещата майка в кондиция и бебето да се развива правилно, се изисква старателна подготовка. Изключително важно е жената да е в добро здраве, а теглото й, стойностите на кръвното налягане, кръвната захар и щитовидните хормони да са в норма.


За нормалното протичане на този период жената трябва да получава достатъчно витамини и микроелементи


„Имаме основание да смятаме, че хранителните продукти през последните години имат променен химичен състав в резултат на влиянието на околната среда - интензивно наторяване на земеделските култури с химически вещества и угояване на животните с хормони. Тези фактори не са без значение за бременната. Към това се прибавя и замърсяване на околната среда и изкуствена радиация“, изтъква д-р Констанца Тошева, акушер-гинеколог, Медицински център „Пентаграм“.


Тя цитира данни от проучвания в Швейцария, Нидерландия и Германия, според които

 

при жени в репродуктивна възраст се установява недостиг на калций, желязо, йод, витамините В1, В6, В2 и фолиева киселина

 

Стойностите им често се намират в „критична зона”, особено за желязото, витамините В1, В2, В6 и фолиевата киселина.


„Повечето от хранителните вещества с намалени и критични стойности през бременността трябва да се доставят допълнително“, категорична е д-р Тошева.


Специалистите препоръчват бременните да получават допълнителни хранителни вещества: протеини – 30 г, есенциални мастни киселини – 1 г, калций – 400 мг, фосфор - 200 мг, йод – 30 мг, желязо – 7 мг, витамин D – 5 мг, витамин Е – 2 мг, фолиева киселина – 4 мг.


„Разпределението на витамини в плода е сходно с това при възрастните, но съществуват някои различия по отношение на транспорта и местата на депониране. По-висока е концентрацията на витамините С, В1, В2, В6 и В12 във феталната кръв в сравнение с майчината, докато в майчината е по-висока концентрацията на витамин А и витамин Е. При мастноразтворимите витамини А, D, Е и К може да се наблюдава хипервитаминоза заради свойството им да се натрупват в организма. Това следва да се има предвид при профилактика“, изтъква акушер-гинекологът.

 


Тъй като в организма на бъдещата майка се създава нов организъм, един от гарантите за нормалното му развитие е именно оптималното постъпване на витамини и минерали. Някои елементи намаляват обаче независимо от хранителния режим на майката и затова според д-р Тошева те трябва да бъдат набавени чрез подходящи добавки.


Тя е категорична, че

 

употребата на витамини не трябва да бъде безразборна

 

в по-високи дози някои от тях не са полезни. Така например някои от съставките на комбинираните витаминни препарати повишават апетита на бременната, който и без друго е променен, и това се отразява неблагоприятно на теглото й.


Ето защо не е желателно жената да си самоназначава добавки, въпреки че в аптечната мрежа се продават свободно. Най-добре да се довери на наблюдаващия акушер-гинеколог, който може да прецени адекватно навиците и храненето на бременната и да препоръча подходящ препарат, за да не се предозират иначе полезните вещества.


„Огестан“ е препарат с добре балансирана формула, прецизно подбрани микроелементи. Всяка капсула съдържа най-необходимото за нормалното протичане на бременността и развитието на плода, а именно: фолиева киселина, DHA, витамин D3, йод и витамин Е“, изтъква д-р Тошева.

 

 


Фолиевата киселина (витамин В9) осигурява необходимата скорост на растежа и развитието на плода. Недостигът на този витамин:

  • води до нарушаване в изграждането и развитието на клетки в човешкия организъм;
  • може да стане причина за дефекти в невралната тръба на плода (спина бифида).

Препоръчва се приемът на фолиева киселина да започне поне месец преди забременяването.


Рибеното масло (DHA) представлява полиненаситена мастна киселина от групата на омега-3.


„Пряко участва в развитието на ретината, има висока концентрация в сивото мозъчно вещество. Деца на майки, приемали ДХА, имат по-добро психомоторно развитие и интелигентност в по-късна възраст“, подчертава д-р Тошева.


Витамин D3 - участва в обмяната на калция и фосфора. Той предотвратява намаляването на костната плътност на бременната и кърмачката.


Йод - необходим за синтезирането на тироидния хормон, отговарящ за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Недостигът му може да предизвика забавено развитие на мозъчната и двигателна дейност на бебето, да доведе до хипотироидизъм при майката.


Витамин Е е естествен антиоксидант. Препоръчителен дневен прием от 10 мг. Целта му е да стабилизира омега-3 мастната киселина, да я предпази от окисляване.

Коментари