Публикация

Проф. Търнев: Терапията на МС в условията на COVID-19 не бива да се спира

Проф. Търнев: Терапията на МС в условията на COVID-19 не бива да се спира

Сама по себе си, множествената склероза не увеличава риска от заразяване с COVID-19 и не предизвиква изява на клинична симптоматика след контакт с вируса. Трябва обаче да се има предвид, че лечението на това заболяване повлиява на адаптивната имунна система. Въпреки това практиката показва, че терапиите на МС не увеличават значително риска от заразяване или по-тежко прекарване на COVID-инфекцията. Това каза в своя презентация по време на XX-ата юбилейна конференция на фондация МОСТ (17-19 септември 2021 г.) началникът на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“ проф. Ивайло Търнев.

 

Той отбеляза, че в периода на епидемията се препоръчва модифициращото хода на МС лечение да се продължи.

 

Внезапното спиране на терапията с цел предпазване от инфекция или в периода на боледуване от ковид може да влоши заболяването

 

Той напомня, че след лечение с високи дози кортикостероиди се налага стриктна самоизолация за поне 2 седмици.

 

„Терапиите от първа линия, interferon beta 1a, interferon beta 1b, glatiramer acetate, teriflunomide и dimethyl fumarate, биха могли да се назначават и прилагат, както досега, без значим риск от компрометиране на противовирусния имунитет. Те не повлияват негативно тежестта на Covid-19. Леките случаи могат да продължат лечението. Може да се започне терапия с тези медикаменти de novo.  При лечение с dimethyl fumarate внимание би трябвало да се обърне на препоръчителното проследяване на лимфоцитния брой“, заяви проф. Търнев.

 

По думите му

 

ваксините срещу COVID-19 са безопасни за хора с МС

 

те не провокират пристъп на МС и не влошават хроничните симптоми. Безопасни са за употреба с лекарства за МС, но някои болест модифициращи терапии могат да направят ваксината по-малко ефективна. Тя може да причини повишена температура, която да влоши временно МС симптомите.

 

„Хората с пристъпни или прогресиращи форми МС трябва да се ваксинират. Препоръчва се членовете на домакинството и близки контакти също да бъдат ваксинирани“, каза проф. Търнев.

 

Повече подробности за видовете терапии при множествена склероза и приложението им в условията на COVID-19 можете да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

Профилактика на МС и риск от COVID-19.pdf

Коментари