Публикация

Операцията за катаракта може да направи зрението по-добро отпреди

Операцията за катаракта може да направи зрението по-добро отпреди

Доц. Андрей Андреев е Началник на очна клиника при НМТБ “Цар Борис ІІІ” – София. Управител е на Специализиран център по офталмология “ДЕН” – София. Той е един от пионерите на факоемулсификацията в България. Интересите на доц. Андреев са в областта на хирургията на преден очен сегмент – нови насоки в развитието на катаракталната хирургия, кератопластика и лазерна корекция на зрението. Активен международен член на ААО и заместник председател на Съюза на очните лекари в България.

Доц. Андреев, катарактата е често срещан проблем при възрастните. Как технологиите промениха лечението на заболяването “перде” през последните години?

Технологиите наистина спомогнаха за големи и положителни промени в лечението на катарактата. Преди години операцията беше сериозно изпитание за пациента - правеше се подготовка, а след операцията се налагаше престой за седмица в болницата. След самата операция се слагаха очила с диоптри за близо и далеч. Невероятно звучи, но всичко това се промени драстично през последните години. 

 

Днес манипулацията се извършва за по-малко от час и пациентът се прибира вкъщи още същия ден. Нещо повече - засегнатото от катарактата око може да се “тунингова”, т.е. да се направи така, че пациентът да вижда с него дори по-добре, отколкото преди това. Може да се коригира астигматизъм, да се подобри зрението за близо и далеч. 

Често чуваме да се говори, че пердето трябва да се изчака да “узрее”. Какво означава това?

Узряването означава, че се чака да стане по-тъмно, по-плътно. Операцията е наложителна, когато човекът започне да има осезаеми проблеми, които пречат на нормалното всекидневие - не може да чете, бърка цветовете, не може да си върши работата. Лещата е част от оптичния апарат на окото - тя трябва е да е прозрачна. Пердето е свързано с нейното потъмняване. 

 

Всъщност сега технологиите позволяват да се прави операция във всеки един момент, но това отваря нови въпроси. В някои случаи се избързва със самата операция, прави се дори при леко потъмняване на лещата. 

 

Не бива да се избързва, защото за всяка манипулация си има точен момент. Въпреки че рисковете са минимални, окото е сложна система. Колкото и деликатно да се пипа с цялата нежност, умение и изкуство на лекаря, трябва да се прецени точния момент. Въпреки добрите технологии понякога се появяват усложнения. 

Колко дълго да се изчаква все пак за операция?

Това е въпрос, който има различни отговори за всеки човек. Зависи дали човек използва активно зрението си в работата или помътняването на лещата не му пречи чак толкова.

Колко често се среща пердето, засяга ли и двете очи едновременно?

Катарактата се среща ня всяка възраст, има дори и при деца - вродена катаракта, но като цяло засяга по-възрастните - след 50-55 г. Ако човек живее достатъчно дълго, почти задължително ще развие катаракта. През последните години се наблюдава известно подмладяване.  

 

По принцип се засягат и двете очи, но не едновременно. Често хора, които оперират едното, след няколко години развиват и във второто. Добре е след 50-годишна възраст да се правят редовни прегледи, за да се види дали процесът е тръгнал. 

Какво представлява в наши дни операцията за премахване на пердето?

С помощта на ултразвук се разбива потъмнялото ядро на лещата - нарича се факоемулсификация, методът е въведен през 70-те години на 20 век. Прави се през миниатюрен отвор от 1,5 мм. По стария начин разрезът беше 14-15 мм. Затова методът е революционен - свързан е с минимална травма за пациента. Старата леща се разбива, изсмуква и на нейно място се поставя новата. Всичко продължава около 20 минути. След това човек може да излезе от клиниката и да кара кола. 

Има ли болка, неприятни усещания при манипулацията?

Както вече споменах, травмата е минимална. Има и обезболяване,  разбира се. Въведохме анестезия с капки, няма инжекция в окото, която плаши хората. Може да се приложи и криоаналгезия - една минута в окото тече охладена течност и това е достатъчно за офталмолога да си свърши работата. Правил съм такава операция и подходът беше успешен. 

Какви лещи съществуват и как се избира най-подходящата?

Окото е оптична система, макар и не съвсем съвършена. Някои хора имат късогледство, далекогледство или астигматизъм. Всички тези недостатъци може да бъдат коригирани с изкуствена леща. Има лещи, които са мултифокални - подобряват зрението за близко и далеч. По принцип всеки човек над 50 г. слага очила за четене. Има такива лещи, които коригират пресбиопията - възможност да се гледа еднакво добре както наблизо и надалеч, така и на средни разстояния. 

В съвременната хирургия на перде навлязоха и лазери. Каква е тяхната роля?

Хората често ме питат, това лазерна операция ли е? Наистина в последните години навлязоха фемтосекундните лазери - апаратът може да направи разреза, да разбие пердето. Голяма част от манипулациите се извършват от лазера. Има някои дискутабилни въпроси, свързани с приложението им, но като цяло това е бъдещето - операцията да се извършва почти изцяло от лазери. Всяка технология си има своите минуси и плюсове, но това са пътищата за развитие. 

Каква технология използвате във вашата клиника?

Прилагаме факоемулсификация с ултразувково трептене и избор на последно поколение лещи, които зависят от индивидуалното състояние на пациента. Технологиите, дори и най-добрите, не работят сами. Важен е личният опит и подход на лекаря. Аз обръщам голямо внимание на доверието помежду ни с пациента, както и на желанието да направя най-доброто за него. Това е водещо. Срещата между пациент и лекар е среща на доверието със съвестта.

Колко дълъг е животът на лещите?

Това е често задаван въпрос. Материалът на лещите е такъв, че издържа вечен. Новата леща се слага в сакчето на старата. Това сакче, тази мембрана обаче може да фиброзира. Тогава се почиства с лазер и след това вече няма никакви проблеми с използването на лещата. Процедурата е лесна и безболезнена - пациентът сяда на стол и всичко се случва за секунди. Лазерът почиства от разстояние. Човекът веднага може да си тръгне. 

Възможно ли е някак си да се предпазим от появата на катаракта?

За съжаление отговорът е не. Как да се направи профилактика на остаряването? Тя е възможна в някаква степен, ако пердето е следствие на друго заболяване - например усложнение при диабет. Тогава профилактиката е в добрия контрол на самата захарна болест. Високата кръвна захар може да увреди кръвоносните съдове на окото. Тя поврежда не само катарактата, но и ретината. Има и други заболявания, които влияят.  

Но самото сенилно, възрастово потъмняване на лещата, което е най-често срещаното след 55-60 г., е трудно за профилактика. Важното е, че то може  да се коригира навреме.

Според Вас влияе ли работата пред екран за увреждане на зрението?

Дали и доколко прекаленото натоварване с работа пред екрани уврежда окото, тепърва ще се разбере. Окото е възникнало под влияние на слънчевата светлина, редовното пребиваване навън на естествена светлина е важно за доброто зрение. Напоследък обаче живеем много повече в условия на изкуствена светлина, прекарваме дълги часове пред екрани. Вероятно това уврежда очите, но не е ясно дали ще причини перде. 

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари