Публикация

Доц. Петрова оглави Клиниката по детски болести на Александровска

Доц. Петрова оглави Клиниката по детски болести на Александровска

Доц. Гергана Петрова оглави Клиниката по детски болести на Александровска болница след успешно издържан конкурс. Тя е завършила медицина в Медицински университет, София през 2003г.

 

Трудовият ѝ стаж започва през 2004г. като редовен аспирант в детска клиника на УМБАЛ „Александровска“. През 2008г. е назначена за лекар ординатор, през 2009 г. става асистент в педиатричната клиника, по-късно и главен асистент. Доцент е от ноември 2016г. Придобива специалност по детски болести през 2008г. Преминава следдимпломно обучение по пневмология в Киото, Япония, а през 2017г. взима тясната специалност по детска пневмология и фтизиатрия в МУ-София.


От декември 2015г. е член на Експертната лекарска комисия за лечение на деца с муковисцидоза. Доц. Гергана Петрова е председател на Експертната лекарска комисия за изписване на скъпоструващи медикаменти за пациенти с рядкото заболяване, консултант е на центъра „Фонд за лечение на деца“ от януари 2017г. и консултант на НЗОК за изписване на скъпоструващи медикаменти за пациенти с муковисцидоза.

 

Доц. Петрова е преподавател в Катедрата по педиатрия на Медицински университет, София. Има множество участия на медицински конгреси и стотици публикации в български и международни академични издания в областта на педиатрията, детската пулмология и имунология на регионални, национални и международни събития. Съавтор е на учебници по педиатрия. Има множество участия на медицински конгреси и стотици публикации в български и международни академични издания в направленията: муковисцидоза, астма, имунологични проблеми, хронични белодробни заболявания, пневмонии, редки болести.


Член е на Българското дружество по детска пневмология и фтизиатрия, Българското дружество по белодробни болести, Българската асоциация по клинична имунология, Българска педиатрична асоциация, БЛС, Българска асоциация по муковисцидоза, ECFS, ERS, EAACI, ERS – PCD, ECFS PR.


Участва в редица клинични проучвания като изследовател и главен изследовател.
Доц. Гергана Петрова поема ръководството на Клиниката по детски болести от изключителен специалист и голямо име в педиатрията - проф. Пенка Переновска, която за висок професионализъм и принос за българската медицина е удостоена с множество престижни награди, между които Почетен знак на Президента на РБългария (2021г.).
Желаем на доц. Петрова здраве, успехи в мениджмънта и големи постижения в педиатрията, пневмологията, фтизиатрията и редките болести при децата!

 

Източник: Александровска болница

Коментари