Публикация

10 февруари – Ден на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България

10 февруари – Ден на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България

Уважаеми колеги магистър-фармацевти,

 

10 февруари е празник за съсловието на българските магистър-фармацевти. Днес Българският фармацевтичен съюз навършва 16 години. За много млади колеги това е първият 10 февруари, който ще посрещнат като равноправни магистър-фармацевти, членове на нашия съюз. За други от нас този ден ще отбележи още една година на изпитания, на битки и отстояване на правото да се наречем най-достъпните медицински специалисти. За трети – празникът е повод да се върнем към началото.

 

На 10 февруари 2007 година в София за първи път се провежда Учредителен конгрес на магистър-фармацевтите в Република България. Това е денят на съграждането, на полагането на основите и проектирането на бъдещето за професията магистър-фармацевт в България.

 

За шестнайсет години ние, българските магистър-фармацевтите, се гордеем с пълнокръвния и пълноценен съсловен живот. Ние милеем за нашата организация, защото ние сме организацията. Пътят по който вървим е труден, но не е пресилено да кажем, че българският магистър-фармацевт е професионалист с достойнство.

Какво ни направи стоици през тези шестнайсет години?

На първо място съграждането на съсловния живот. Днес благодарим на колегите, които през 2007 година бяха сред учредителите на Българския фармацевтичен съюз. Те имаха куража, хъса и професионализма да съграждат. Нашата благодарност и признателност за усилията при създаването на съюза днес отправяме към първия председател на БФС магистър-фармацевт Мирослав Ненчев. Към колегите, които бяха избрани в управителния съвет през 2007-ма и членовете на комисиите, към всички вас, които наричаме първопроходци. Вие първи положихте основите на общия ни градеж и проектирахте бъдещето.

 

И за да си представят младите ни колеги какво беше началото на БФС, ще припомним само едно изказване на тогавашния здравен министър Радослав Гайдарски „По-добре е всеки българин да има право да открива аптеки, сега (2006 г.) никой не знае кой стои зад магистър-фармацевтите, на името на които са аптеките. Така те минават в сивата зона…“

 

И битките започнаха. Беше важно магистър-фармацевтите да управляват аптеките, беше наложително да има професионални правила. Липсата на критерии за работа и все по-голямото натоварване на персонала в аптеките бяха сериозна предпоставка за грешки.

 

Професионалните правила отнеха време, време в което трябваше да бъдат осмислени, написани, приети.

 

Първите седем години на Българския фармацевтичен съюз бяха отредени на правилата.

 

А следващите три минаха под надслова за отстояване на принципите на организацията и високохуманната ни професия. За десетата годишнина на съюза проф. Илко Гетов се обърна към колегията с думите „ …работихме всеотдайно и изправяйки се пред трудностите, останахме единни и верни на принципите на нашата съсловна организация!“.

 

Крачка трета: Съюза стана на 14 години през 2021. Според закона – вече имахме първа лична карта. В храма на Гален имаше облаци и бури, имаше битки за живота и здравето на нашите пациенти, на нашите семейства и битки за нас самите. Пандемията Covid-19 ни постави пред изпитания на морала, етиката и професионалните ни стандарти. Това изпитание преминахме единни и сплотени като съсловие. Тътенът на пандемията затихваше, но административните и съдебни битки трябваше да бъдат водени до край. Справихме се, защото хоризонтът беше ясен – здравето на нацията стои над всичко.

„Благодаря за отстояването на правдата, колкото и горчив да е този лек“, каза през 2021 г. председателят на БФС проф. Асена Сербезова.

За петнадесетата си годишнина продължихме да се борим за всяка стъпка, която можеше да допринесе към каузата на общественото здраве и да утвърди професионалните ни стандарти. Председателят ни маг.-фармацевт Велина Григорова, управителният съвет и всички ние се изправихме пред още повече законодателни и професионални промени, на фона на предизвикателствата от глобалните климатични промени, войната в Украйна и нестабилната политическа ситуация в България.

 

От 2020 до днес през 2023-та, времето за БФС е облачно. За държавата – буреносно, за административните битки – стихийно.

 

Целта и част от мисията ни е да бъдем защитници на всяка политика в здравеопазването, която ще доведе до повишаване качеството на живот на всички ни.

Многократно доказваме своята обществена ангажираност към здравето на нашите пациенти и професионалното здраве на българските магистър-фармацевти:

 

  • БФС е особено активен при изработването на нормативната уредба;
  • БФС е основен двигател в процесите на модернизация на системата на здравеопазването;
  • БФС отстоява правата и отговорностите на магистър-фармацевтите при упражняване на благородната професия на фармацевта.

Пред БФС има и ще има още изпитания и предизвикателства, но нека не забравяме, че храмът на Гален е там където сме ние – магистър-фармацевтите и нашите пациенти.

 

Честит празник!

Коментари

Еньовден трябва да е професионален празник на магистър-фармацевтите със собствени аптеки

Къде са жизнено необходимите медикаменти за поддръжка на човешкия зретелен орган? 
Защо трябва да ги купеваме от чужбина?
На значително по-висока цена при положение, че струват под 2 USD? И са с немски праизход.
Въпреки че, за един инвалид би трябвало да минават по Зравната каса!