Публикация

Не бавете диагностиката на туберкулозата

Всяка година на 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата, за да повишим обществената осведоменост за опустошителните здравни, социални и икономически последици от туберкулозата (ТБ) и да увеличим усилията за прекратяване на глобалната епидемия от туберкулоза.

 

Датата отбелязва деня, в който през 1882 г. д-р Робърт Кох обявява, че е открил бактерията Mycobacterium tuberculosis, причиняваща туберкулоза, което отваря пътя към диагностицирането и лечението на това заболяване.

 

„Да! Можем да сложим край на туберкулозата” е идеалната тема за тазгодишния Световен ден за борба с туберкулозата, защото като погледнем напредъка, който се случва,

скоро ще разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем, за да изкореним заболяването.

Темата не само вдъхва надежда, но и мотивира всички нас, участващи в борбата за премахване на туберкулозата, да удвоим усилията си срещу заболяването и за спасяване на животи. В последните години областта на диагностиката на туберкулозата се развива непрекъснато. 

Новите специфични имунологични тестове за освобождаване на интерферон-гама позволяват скритата латентна туберкулоза да бъде открита и навреме лекувана,

преди хората да развият симптоми, свързани с активно заболяване.

Кожният туберкулинов тест (проба на Манту) подпомага диагностицирането на лица в малките населени райони, с ограничени ресурси, където достъпът до лабораторно оборудване за извършване на други тестове не е възможен.

По отношение на диагностицирането на активна туберкулоза,

един от основните фокуси остава идентифицирането на щамове на туберкулоза, които може да не реагират на традиционно лечение с лекарства.

 

Лекарствената резистентност е нарастващ проблем, който заплашва лечението на туберкулоза в световен мащаб, а развитието на диагностиката означава, че много от тези резистентни щамове могат да бъдат точно идентифицирани.

 

Предоставяйки имунологичен кръвен тест за откриване на латентна и активна инфекция с туберкулоза, Oxford Immunotec възприема темата на тазгодишната кампания „Да! Можем да сложим край на туберкулозата”, защото ние знаем, че заедно ще успеем.

 

 

Коментари