Публикация

Проф. Пламен Кинов: Новите практики в ортопедията се въвеждат след обучителна практика

Проф. Пламен Кинов: Новите практики в ортопедията се въвеждат след обучителна практика

Проф. Пламен Кинов е организатор и председател на обучителния курс AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course, който се проведе в София на 30 и 31 март. Той е началник на Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Проф. Кинов, колко бързо се въвеждат новостите в ортопедичното еднопротезиране в България?

Малко е опасно, когато видиш нещо по време на обучителен курс, на следващия ден да се опиташ да го направиш сам, поради липсата на опит. Затова най-добрата практика е да отидеш един-два пъти при колегите, които вече са го правили и да участваш в операцията. Това е най-добрият начин за въвеждането на нови практики. Минаваш обучение под ръководството на старши колега, за да придобиеш увереност, опит и търпение.

Какво обучение се проведе в София на 30 и 30 март?

На 30-31 март в София се проведе - AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course (курс за комплексно тазобедрено и колянно протезиране). AO Recon е най-голямата научна организация на ортопедите с над 200 хил. членове. Мисията й е да разработва и внедрява нови техники, да обучава ортопедите на тях и да подобрява качеството им на работа. Обученията започнаха от 2014 г., като едно от тях се проведе тук в България през 2018 г. Настоящият курс е четвърти по ред. До сега обучихме 160 ортопеди на съвременни техники на протезиране, което е голяма бройка, защото активните лекари с тази специалност в България са около 500.

 

Към това издание на курса имаше голям интерес и дори 20 желаещи не можаха да присъстват, защото местата са ограничени. Все пак на практическата част всички записали се трябва да участват и да се ангажират в изпълнението на демонстративните операции. При това на курса присъстваха не само българи, но и наши колеги от Турция, Румъния, Сърбия, Израел, Русия и Украйна. Общо всички участници бяха около 40 млади ортопеди. 

Кои бяха водещите лектори?

През тази година водещи лектори на курса са световни имена, като проф. Бас Масри, проф. Франческо Бенацо и д-р Джордж Махерас, а също регионални величия – д-р Кристиан Шишек от Унгария и д-р Минко Дружич от Хърватска.

Кои бяха основните теми на курса?

Основните теми на курса бяха трудни случаи на тазобедрено и колянно протезиране и ревизионно ендопротезиране на тазобедрена и колянна става. Това е една от най-тежките патологии в ортопедията. Демонстрирани бяха оперативни новости. Имаше практически занимания - операции по възстановяване на дефекти и дискусии по решаването на определени казуси.

 

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари