Публикация

Разработиха нова персонализирана ваксина срещу рак на панкреаса

Разработиха нова персонализирана ваксина срещу рак на панкреаса

Персонализирана ваксина срещу рак на панкреаса провокира сериозен имунен отговор при голяма част от лекуваните с нея пациенти. Откритието е на учени от Memorial Sloan Kettering Cancer Center в Ню Йорк. Те отчитат, че при тези пациенти няма рецидив на заболяването и описват този резултат като изключително обещаващ.

Най-напред изследователите са събрали данни от няколко по-стари проучвания и инициативи за различни видове онкологични заболявания:

  • Рак на панкреаса. Проучване показва, че ваксина срещу рак на панкреаса провокира имунен отговор при половината от пациентите. Експертите описват това постижение като много обещаващо. Изследването е повратна точка в движението за създаване на ваксини срещу рак, съобразени с туморите на отделните пациенти.
  • Рак на гърдата. Разтревожени от увеличаването на диагнозите рак на гърдата сред по-младите жени и постоянно високите нива на смъртност, работна група от САЩ препоръча на всички жени да започнат редовни мамографии на 40-годишна възраст, вместо на 50.
  • Рак на яйчниците. Въз основа на доказателства, че ракът на яйчниците най-често произхожда от фалопиевите тръби, а не от яйчниците, Алиансът за изследване на рака на яйчниците призовава жени, които нямат генетично висок риск от рак на яйчниците, да премахнат хирургически фалопиевите си тръби, ако са приключили с раждането и планират гинекологична операция.
  • Рак на ректума. Съществува малко проучване, при което 18 пациенти с рак на ректума приемат едно и също лекарство, достарлимаб. Това е довело до удивителен резултат - ракът изчезва при всеки един участник. Експертите смятат, че това изследване е първото в историята, постигнало подобни резултати.

Изследователите от Memorial Sloan Kettering Cancer Center са изпратили проби в Германия, където техни колеги от BioNTech са анализирали генетичния състав на определени протеини от повърхността на раковите клетки. Използвайки генетичните данни учените от BioNTech са произвели персонализирани ваксини, предназначени да научат имунната система на всеки пациент да атакува туморите. Подобно на Covid ваксините,

тези ваксини срещу рак разчитат на информационна РНК

В този случай те инструктират клетките на пациентите да произвеждат някои от същите протеини, открити в изрязаните тумори, потенциално провокирайки имунен отговор.  

В проучването взимат участие 16 пациенти, които са получи ваксината като част от химиотерапия.

„Това е първият очевиден успех на иРНК ваксина при рак на панкреаса, въпреки предварителния характер на изследването“, казва д-р Анирбан Майтра, специалист по болестта в Тексаския университет по медицина Anderson Cancer Center.

„Цената е основна пречка за по-широкото използване на тези видове ваксини“, отбелязва д-р Ниха Зайди, специалист по рак на панкреаса в Медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс“.

Коментари