Публикация

„Измерване, което спасява живот. Твоя.”

„Измерване, което спасява живот. Твоя.”

Десетки граждани се възползваха от безплатните кардиологични консултации, които се проведоха в специално изградена пред ВМА конструкция по повод Световния ден за борба с хипертонията.


Националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.”, организирана от Българската лига по хипертония, се провежда за поредна година, като

целта на инициативата

е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.


В рамките на кампанията хората бяха информирани за рисковете от хипертонията, получиха и ценни съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. На всеки желаещ бе измерено кръвното налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.


Според статистиката,

сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света

Заболяемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Коментари