Публикация

В „Александровска“ оперираха дете с тежка очна травма след игра с лък

В „Александровска“ оперираха дете с тежка очна травма след игра с лък

На 15 юли (събота) в 23:00 часа вечерта 12-годишната Теодора от гр. Габрово е приета по спешност в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александорвска“ с разкъсно-контузна рана на очната ябълка, причинена от игра с лък.

Травмата е с размери приблизително 11 мм, с неправилен ход по целия диаметър на роговицата

и с пролабиране на вътреочни тъкани.

 

Пациентката е прегледана от специалистите по местоживеене и е насочена за лечение към Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска“, където е извършена спешна оперативна интервенция от доц. Яни Здравков и д-р Пио Импилиатели.

 

Целта на първичната хирургична обработка е първо да се възстанови херметичността на окото и да се предотврати вътреочна инфекция. След това, според възникналите усложнения,

ще бъдат предприети по-нататъшни интервенции, за да се осигури максимална зрителна острота

според потенциала на окото.

 

„Травмата е много сериозна, от единия до другия край на роговицата, ирисът де факто е вътре в раната. Ако се бяхме забавили с операцията, тогава роговицата се девитализира и шевовете не издържат и изпускат. Това компрометира цялата хирургична интервенция“, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. Александър Оскар.


„На този етап първо трябва да заздравее роговицата и предният сегмент на окото, а впоследствие може би ще се наложи операция за смяна на лещата. Теодора със сигурност няма да вижда с това око, както преди травмата, но се стремим то все пак да има някаква зрителна функция. Оптимисти сме, защото, за щастие, задният очен сегмент не е засегнат. При постъпването си в клиниката момичето разпознаваше единствено светлината. В хода на възстановяването след операцията се надяваме да започне да разпознава по-груби предмети, силуети и зрението да се подобрява. Случай като този е много показателен за това колко е важно да обръщаме внимание с какво играят децата ни и много да им обясняваме, че замерване с предмети в областта на главата и особено в зоната на очите са много опасни“, допълни още специалистът.

Коментари